Virológ i pediatrička varujú: Britská mutácia viac napáda deti, so škôlkami opatrne!
25 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Kým donedávna boli deti koronavírusom ohrozené najmenej, nová mutácia vírusu situáciu zmenila. Práve detský kolektív môže byť pre ne nateraz rizikom, upozorňujú aj naši odborníci.


Teploty, bolesti brucha, hlavy, vracanie, hnačky. To je iba pár príznakov, ktoré sa prejavujú u detí nakazených novou, agresívnejšou mutáciou vírusu COVID-19. Byť v kolektíve je preto veľmi riskantné. Témou sa zaoberá portál najmama.aktuality.sk.

Podľa aktuálnych nariadení vlády všetky školy od materských až po vysoké majú byť zatvorené. Výnimku majú škôlky, do ktorých chodia deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre alebo nemôžu z povahy zamestnania pracovať z domu. Fungovať môžu iba školské kluby detí, teda družiny pre staršie deti od 1. do 4. ročníka.

"Napriek zákazu zo strany ministerstva školstva mnohé obce a mestá otvorili škôlky pre všetky deti na základe záujmu zo strany rodičov, alebo z dôvodu, že nemajú detí zdravotníkov či z kritickej infraštruktúry." Pripomína citovaný zdroj.

Gröhling: Do škôl by sa mohli vrátiť aj žiaci druhého stupňa a končiarich ročníkov
Minister školstva Branislav Gröhling v rozhovore pre portál 1.pluska.sk prezradil, ktorý žiaci a kedy presne by sa mohli vrátiť do školských lavíc. Mnohých toto zistenie poteší, iných zas nie. Čítať ďalej
25 | 01 | 2021 | Michal Filek


Lenže, na Slovensku sa v týchto dňoch pomerne rýchlo šíri nová britská mutácia koronavírusu, ktorá sa podľa dostupných štúdií jednoduchšie šíri aj medzi deťmi.

Jediné čo vieme veľmi jednoznačne je to, že vo vekovom spektre prišlo k určitému posunu a anglický kmeň je oveľa častejšie ako doteraz nachádzaný aj u detí v kategórii 0 až 9 aj v kategórii 10-19,“ uviedol Boris Klempa, virológ z Biomedicínskeho centra SAV.

„Kým doteraz sa u detí uvažovalo, že hrajú pomerne malú úlohu v dynamike pandémie, toto sa teraz mení. Z hľadiska priebehu sa zdá, že nový variant nie je veľmi odlišný. Ale tým, že sa u detí vyskytuje častejšie ako doteraz, tak sa častejšie sa u detí vyskytnú aj symptomatické prejavy,“ doplnil pre web najmama.aktuality.sk virológ s tým, že všetky štúdie sú zatiaľ iba pozorovacie a odborníci ešte potrebujú čas na presnejšie výsledky.

Ani na budúci týždeň sa deti do škôl nevrátia, uviedol Gröhling (AKTUALIZOVANÉ)
Aj budúci týždeň sa budú deti vzdelávať v rovnakom režime ako počas tohto aktuálneho. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | tasr


„Kým pred Vianocami sme mali deti pozitívne s minimálnymi prejavmi, tak teraz v januári máme deti, ktoré majú častejšie príznaky ako sú teploty, bolesti brucha, hlavy, vracanie, hnačky, kašeľ, či opuchnutý nos. Nie je to ochorenie, ktoré možno podceniť,“ vysvetlila hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Aj keď sa množstvo mamičiek hnevá na nariadenia vlády a silou mocou sa dožadujú otvorenia škôlok, či základných škôl, no keby sa novou mutáciou nakazili deti v kolektíve, reťazová reakcia by sa rýchlo zvyšovala a infikovali by sa aj dospelí. „Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu nie je možné odporučiť návštevu materských škôlok deťmi práve preto, aby boli nie len deti, ale aj ich rodiny v bezpečí pred infekciou,“ doplnila detská lekárka.

Gröhling si nevie celkom predstaviť rušenie jarných prázdnin
Rušenie jarných prázdnin je len v štádiu úvah. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v rozhovore pre TASR uviedol, že si to úplne nevie predstaviť, ako by sa to zrealizovalo. Čítať ďalej
26 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling uviedol, že počká na výsledky celoplošného skríningu. Zároveň tvrdí, že školstvo je priorita, a keď to situácia dovolí, tak prvé, o čom sa budú na vláde rozprávať, bude práve otváranie škôl.

„Hraničný termín je 1. február, keď by sme mali nabehnúť na COVID automat, ktorý by nám za určitých podmienok umožnil otvárať prvý stupeň a následne v priebehu ďalších týždňov aj druhý stupeň základných škôl. Je to priamoúmerné aj skríningu, ktorý stále prebieha a uvidíme, aké budú dáta," povedal minister školstva.

"Ak bude priaznivá situácia, od 1. februára sa otvoria materské školy a prvý stupeň základných škôl. Najmenšie deti by sa mohli vrátiť do škôl a škôlok bez testu." Varuje web najmama.aktuality.sk.

"Slovenský lekár Peter Visolajský nedávno prezradil, že v nemocnici už majú hospitalizované aj deti. Zriedkavo sa dokonca môže u detí po prekonaní koronavírusu objaviť tzv. syndróm multisystémovej zápalovej odpovede spojenej s koronavírusom SARS-CoV-2. Aj MUDr. Prokopová potvrdila, že takéto prípady máme už aj na Slovensku." Odvoláva sa na odborné zdroje citovaný web.

Preto je veľmi dôležité sledovať dieťa a aj hlásiť pediatrovi, ak sa vaše dieťa dostane do kontaktu s koronavírusom - či už v prípade pozitívneho testu jeho samotného, alebo rodičov, súrodencov či iných členov domácností.