Gröhling: Do škôl by sa mohli vrátiť aj žiaci druhého stupňa a končiarich ročníkov
25 | 01 | 2021 I Michal Filek

Minister školstva Branislav Gröhling v rozhovore pre portál 1.pluska.sk prezradil, ktorý žiaci a kedy presne by sa mohli vrátiť do školských lavíc. Mnohých toto zistenie poteší, iných zas nie. 


"Dúfam, že to bude 1. február. Taká bola vzájomná dohoda na vláde aj s ministrom zdravotníctva. Uvidíme však, ako sa bude vyvíjať situácia. Môže byť horšia a potom sa termín bude musieť upravovať. Dôležité je, že po skríningovom testovaní budeme vedieť, ako je na tom celé Slovensko, a budeme vedieť prechádzať na základe covid automatu na jednotlivé okresy. Takže je veľký predpoklad, že v niektorých okresoch bude spustený vzdelávací cyklus podľa semaforu," odpovedal minister pre Plusku.

Podľa jeho slov by sa od 1. februára mohli do škôl vrátiť nielen žiaci prvého stupňa základných škôl, ale aj ich starší kolegovia z druhého stupňa a tiež končiace ročníky na stredných školách. Je to skutočne reálne? Veď minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval, že covid automat sa spustí až od 8. februára. Teda až týždeň po tom, ako chce mať Gröhling deti v škole.

"Prvý týždeň by sme mohli predbehnúť semafor, resp. pôjdeme podľa neho v rámci jednotlivých kategórií. Aj v tom najviac čiernom scenári je, že by sa pre kritickú infraštruktúru otvorili materské školy aj prvý stupeň základných škôl," povedal pre 1.pluska.sk.

 

Juraj Draxler o skríningu: Igorko sklamane zistil, že jeho genialita nikoho nezaujíma
24 | 01 | 2021 | sefredaktor


Za zatvorené školy si minister vyslúžil veľkú kritiku. Niektoré deti nechodia do školy, s výnimkou niekoľkých týždňov, už bezmála rok. Prečo sa podľa neho školy zatvárali ako prvé a otvárali ako posledné, až po nočných kluboch?

"Jedna vec, ktorú si neuvedomujeme v porovnaní s okolitými krajinami, je, že sme vydržali mať  škôlky a prvý stupeň otvorené kontinuálne. Boli zatvorené len pár týždňov v rámci prvej vlny a až teraz od januára, keď bola situácia naozaj kritická. Keď sme vyhodnocovali prvú vlnu, na základe výsledkov sme videli, že pre prvákov, druhákov a tretiakov je aj niekoľkotýždňový výpadok veľmi výrazný.

Práve preto sme silno argumentovali, aby zotrvali materské školy a prvý stupeň neprerušovane otvorené. Áno, možno sa zatvárali ako prvé, no nemyslím si, že sa budú otvárať ako posledné. Aj minister zdravotníctva, aj všetci členovia vlády neustále zdôrazňujú, že školstvo bude prvé. A toto bude taký mierny ústupok, keďže covid automat bude platiť až od 8. februára," uzavrel Branislav Gröhling rozhovor pre 1.pluska.sk.

 

Krajčího sen: Chce plošne testovať každých päť dní
24 | 01 | 2021 | editor01hd