Nemecké médiá: Slovensku pomáhajú pri testovaní aj Poliaci
24 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecké médiá si všímajú hromadné testovanie proti koronavírusu na Slovensku. Ako informuje nemecký portál boerse-online.de, pomáha pri tom aj medicínsky personál z Poľska.


Slovenský premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec boli v piatok osobne vyzdvihnúť 65 poľských zdravotníckych pracovníkov na letisku v Bratislave. Podľa portálu, ktorý sa odvoláva na vyjadrenie populisticko-konzervatívneho predsedu slovenskej vlády, má byť na Slovensku nasadených 211 poľských odborníkov. Pri uvítaní hostí Matovič poďakoval poľskej vláde za bratskú pomoc a gesto solidarity.


Nemecký portál boerse-online.de ďalej informuje, že od pondelka sa na Slovensku opäť odštartovalo masové testovanie proti koronavírusu, ktoré potrvá až do 26. januára. Za deväť dní by sa mali pretestovať obyvatelia krajiny starší ako 10 rokov, a to rýchlymi antigénovým testami. Tí, ktorí budú mať negatívny test, môžu až do 7. februára chodiť do práce, dodáva boerse-online.de.


Lekárska komora na Slovensku a ďalšie zdravotnícke organizácie podľa nemeckého portálu kritizujú, že v celoplošnom testovaní prevažne zdravých ľudí sa neefektívne nasadzujú kapacity zdravotníckeho systému, ktorý je tesne pred kolapsom. Oveľa lepšie by bolo testovanie len rizikových skupín. Vláda by sa mala intenzívnejšie orientovať na očkovanie proti koronavírusu.


Nemecký zdroj tiež pripomína, že Slovensku už zažilo podobné masové testovanie, a to na prelome vlaňajšieho októbra a novembra. Vtedy pomáhali sanitári z rakúskej Spolkovej armády a zdravotnícky personál z Maďarska. Rakúsko a ďalšie krajiny tento experiment potom napodobňoval. Na Slovensku bol sporný a sprevádzal ho chaos, konštatuje portál boerse-online.de.