Čile "omylom" vydalo celoštátne varovanie pred vlnou cunami
24 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Čile zasiahlo zemetrasenie o sile 7 stupňov a niekoľko následných otrasov, ktoré vyvolali paniku. Úrady následne vydali falošné celoštátne varovanie pred vlnou cunami, aj keď sa snažili iba o evakuáciu najväčšej výskumnej stanice v Antarktíde, informuje portál RT.


Najsilnejšie nárazy zasiahli Južné Shetlandské ostrovy 216 kilometrov severovýchodne od čilskej vedeckej základne O'Higgins o 20:36 h, ďalší otras so silou 5,8 stupňa sa objavil na čilsko-argentínskej hranici blízko hlavného mesta Santiago asi o 30 minút neskôr.

Hoci varovanie malo platiť iba pre pobrežné oblasti Antarktídy, ľudia z celého Čile dostali správy, v ktorých boli vyzvaní, aby opustili pobrežné oblasti kvôli hrozbe cunami, čo spôsobilo ešte viac paniky.



Ministerstvo vnútra rýchlo objasnilo, že príkaz na evakuáciu bol zaslaný na všetky telefóny „omylom“ a Miguel Ortiz z Národného pohotovostného úradu sa za „nepríjemnosti“ ospravedlnil.

Chceme upokojiť obyvateľov, povedzte im, že nie je potrebné evakuovať celé národné územie, iba antarktickú základňu.



Najväčšie čilské antarktické zariadenie, základňa Eduardo Frei Montalva, bola preventívne evakuovaná. "Náš personál je chránený na bezpečnom mieste bez nehôd," uviedlo čilské letectvo na Twitteri.



EÚ bude kontaktovať spoločnosť Pfizer kvôli opätovnému zníženiu dodávok vakcín
Európska únia uviedla, že je potrebný ďalší rozhovor so spoločnosťou Pfizer potom, čo sa objavila správa, že farmaceutický gigant zníži dodávky už druhý týždeň po modernizácii svojho výrobného závodu, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Marek Molnár