Český minister zdravotníctva: Iba 30 percent obetí zabil Covid-19, dávame tam i mŕtvych po nehodách
24 | 01 | 2021 I Petra Demková

Česko eviduje vyše 15 tisíc obetí koronavírusu. Minister zdravotníctva Jan Blatný však pre TV NOVA uviedol, že v priamej súvislosti s ochorením zomrelo iba 30 percent z nich.


V 10 percentách prípadov, čo sú v štatistikách, dokonca nebola súvislosť preukázaná vôbec. Ako obete Covid-19 sa podľa Blatného počítajú aj ľudia, ktorí zomreli po autonehode.


Portál TV Nova informuje, že Česko možno nemá toľko obetí Covidu-19 koľko hlási ministerstvo zdravotníctva. Pochybnosti o štatistike vyvolal sám šéf rezortu Ján Blatný, keď v parlamente vyhlásil, že sa počítajú aj nakazení, ktorí zomreli kvôli autonehode. Podľa neho je evidencia obetí v Čechách príliš „poctivá“. „My vykazujeme každého, kto zomrie aj pri autonehode a má Covid-19 ako človeka, ktorý zomrel na Covid-19," tvrdil Blatný.

V sobotu sa otestovalo vyše 1,3 milióna ľudí, pozitívnych bolo necelých desať tisíc
24 | 01 | 2021 | sefredaktor


Jeho slová sú v rozpore s oficiálnym dokumentom ministerstva, podľa ktorého by sa obete autonehôd do štatistiky počítať nemali. „Úmrtia v dôsledku Covid-19 sa pre potreby epidemiologického sledovania definujú ako úmrtia v dôsledku klinicky zodpovedajúceho ochorenia u osoby s potvrdenou alebo pravdepodobnou nákazou pôvodcom Covid-19, ak nie je prítomná iná príčina úmrtia, ktorá s Covid-19 nesúvisí (napríklad úraz)," píše sa v nariadení.

„Hlásenie úmrtí v súvislosti s Covid-19 nie je doteraz medzinárodne štandardizované. Iste ide o závažnú tému," kontroval Blatný.

Na ministrov výrok reagoval Jan Kulveit z Oxfordskej univerzity, ktorý sa podieľal na tvorbe protiepidemického systému. „V žiadnom prípade nie je pravda, že by Česko vykazovalo úmrtia na Covid-19 v európskom kontexte výnimočne poctivo a toto poctivé vykazovanie bolo dôvodom, prečo vychádza počet mŕtvych tak vysoký,“ uviedol Kulveit. Dodal, že ani hlásenie obetí autonehôd vraj nemá významný vplyv na celkovú štatistiku. Vysoký počet úmrtí v Česku na Covid-19 je podľa neho daný tým, že „naň ochorelo veľa ľudí“.

O komentár k výroku ministra Blatného žiadala redakcia Novy aj Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky, ktorý má koronavírusové čísla na starosti, tí však doteraz na otázky nezareagovali.

Starosta Rače Drotován: Testuje sa nám lepšie, keď sa do toho nemieša štát. Vytvárali chaos
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová