Neskutočný nález: Výskumníci našli päťtisíc ročnú krištáľovú dýku, aká nemá obdoby
23 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Výskumníkom sa z času na čas podarí objaviť niečo unikátne. Nález neďaleko španielskej Sevilly je priam fantastický. Mysticky pôsobiaca dýka mohla byť podľa portálu dobrenoviny.sk z prehistorickej iberskej spoločnosti.


Archeológovia našli v hrobke neďaleko Sevilly pozostatky niekoľkých ľudí pochovaných a jeden mimoriadne vzácny artefakt, ktorým je nádherná dýka vyrobená z krištáľu. Komplikovane vytesaná dýka bola podľa vedcov zhotovená najmenej 3000 rokov pred Kristom, čo z nej robí technicky najsofistikovanejší a esteticky najpôsobivejší krištáľový predmet z obdobia pravekej Ibérie, ktorý bol doposiaľ nájdený, informuje portál dobrenoviny.sk.
Okrem vzácnej dýky sa našli aj ďalšie historické fragmenty

Unikátny nález je mimoriadne vzácny aj preto, že pravekí ľudia nástroje vyrábali zväčša z rohovca a kremeňa, takže nástroje vyrobené z krištáľu boli v tomto období veľmi neobvyklé. Napriek tomu ľudia vyvinuli techniku ​​výroby, ktorá sa objavila počas neskorého praveku v určitých európskych regiónoch, napríklad aj na juhozápade Pyrenejského polostrova. Unikátna a znamenitá dýka má takmer 22 centimetrov a bola nájdená v jednej z ôsmich megalitických hrobiek vo Valencina de la Concepción, miesta ležiaceho neďaleko Sevilly, ktoré je považované za jedno z najvýznamnejších pre štúdium doby medenej v Ibérii.

Archeológovia na mieste našli pozostatky najmenej 25 osôb spolu s množstvom luxusných predmetov vrátane rubášov, jantárových korálikov či krištáľových čepelí šípov. Objavili však aj fragmenty zlatých čepelí, predmety zo slonoviny a aj oslnivú krištáľovú dýku so slonovinovou rukoväťou a puzdrom a krištáľové čepele šípov.

Toto je skutočná bomba: Vedci zrejme vedia, ako vyzeral skutočný Ježiš!
Vieme vôbec ako v skutočnosti vyzeral Ježiš? Jeho podobizní je vo svete viac, no vedcom sa teraz podarilo spraviť jeho pravdepodobnú podobizeň. Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Krištáľovú dýku vyrobili pre vysokopostaveného človeka

Rukoväť historicky mimoriadne vzácnej krištáľovej dýky bola vyrobená zo slonoviny. Foto: Miguel Angel Blanco de la Rubia


Zaujímavé je, že v blízkosti náleziska nie sú nijaké zdroje kremeňa, čo naznačuje, že materiály pochádzali zďaleka. Vedci preto tvrdia, že je to dôvod, prečo mohli byť krištáľové dýky a hroty šípov určené pre niekoľko elitných jedincov, ktorí si ich mohli dovoliť.

„Na jednej strane to malo spoločenský význam kvôli exotickosti materiálu a skutočnosti, že jeho transformácia si vyžadovala veľmi špecifické schopnosti a pravdepodobne určitý stupeň technickej špecializácie. Pravdepodobne predstavujú pohrebné predmety prístupné iba elite tohto časového obdobia. Spojenie čepele dýky s rukoväťou vyrobenou zo slonoviny, tiež inej ako miestnej suroviny, ktorá musela mať veľkú hodnotu, naznačuje vysoké postavenie ľudí, ktorí takéto predmety používali,“ skonštatovali vedci z univerzity v Granade a univerzity v Seville a dodali, že horský krištáľ musel mať symbolický význam ako surovina so špeciálnymi významami a konotáciami.

V niektorých spoločnostiach kamenný krištáľ a kremeň symbolizujú vitalitu, magické sily a spojenie s predkami, uvádza na záver portál dobrenoviny.sk

Vedci našli v jaskyni 44 tisíc rokov starú maľbu, môže byť najstarším príbehom sveta
Na indonézskom ostrove Sulawesi (Celebes) objavili jaskynnú maľbu, na ktorej neznámy umelec pred 44 tisíc rokmi zrejme zobrazil loveckú scénu. Podľa niektorých vedcov by mohlo ísť o najstaršie umelecké dielo, ktoré rozpráva nejaký príbeh. Správu... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Dominik Simon