Marčeka obvinila polícia z organizovania protivládneho protestu
23 | 01 | 2021 I sefredaktor
Bývalého poslanca Petra Marčeka stíha polícia za organizovanie nepovoleného protivládneho protestu z 12. decembra minulého roka počas zákazu zhromažďovania sa viac ako šiestich osôb. Podľa rozhodnutia o obvinení, ktoré politik zverejnil na sociálnej sieti, viní polícia Marčeka zo spáchania trestného činu podnecovania podľa § 337 Trestného zákona, podnecovania na porušovanie protiepidemických nariadení  a z vyzývania na ďalší protest plánovaný na 19. december.

Marček podal proti uzneseniu o vznesení obvinenia sťažnosť. "Je pravdou, že som sa v presne nezistený deň, na presne nezistenom mieste, v presne nezistenom čase, pred presne nezisteným počtom, presne nezistených osôb vyjadril presne tak, ako je uvedené v presne označenom uznesení," uvádza exposlanec v sťažnosti.

Marček dôvodí, že v chaoticky prijímaných nariadeniach občan nie je schopný odhadnúť, aké opatrenie, vyhláška či zákon platí či neplatí. "Ja, rovnako ako ostatní občania SR, vrátane policajtov, prokurátorov a sudcov, nevieme predikovať, aké zákonné práva a povinnosti budú platné o pár dní," uvádza v sťažnosti Marček.

Marček sa 12.decembra spolu s asi tisíckou odporcov vlády a jej pandemických opatrení zúčastnil na proteste na Hodžovom námestí v Bratislave. Niekoľko ľudí polícia po skončení demonštrácie zatkla.

Marček vyzýva aj na ďalší protest, ktorý by sa mal konať 25.januára o 15.00 pred Prezidentským palácom v Bratislave, keďže núdzový stav končí 24.01.21 a nový začína od 27.01. "Povýšili nariadenia a zákazy pandemickej komisie a krízového štábu nad ústavné zákony a zákony SR," uvádza vo výzve Peter Marček.