Hromadný útek z NAKA - do civilu odchádza desať percent elitných policajtov
23 | 01 | 2021 I sefredaktor
Z Národnej kriminálnej agentúry  (NAKA) odchádza ku koncu januára takmer desať percent príslušníkov. Elitná zložka tak prichádza o skúsených vyšetrovateľov i operatívcov, informuje portál tvnoviny.sk.

Najväčší odliv v rámci NAKA zaznamenala nitrianska expozitúra, najmä finančná a protikorupčná jednotka. Veľký odliv postihol celý policajný zbor. K 31.decembru odišlo takmer 1500 príslušníkov. Je to dvojnásobok toho čo rok predtým.

Dôvodov odchodov je viacero. Mnohí policajti idú do výsluhového dôchodku, lebo už v zbore odpracovali 25 rokov. Niektorí odchádzajúci policajti sa rozhodli využiť ponuky zo súkromnej sféry, alebo si našli pokojnejšie zamestnanie či prácu s lepším finančným ohodnotením... takto odchádza z NAKA aj dlhoročný vyšetrovateľ Jaroslav Láska, ktorý dostal pred súd Mariana Kočnera a Pavla Ruska pre falošné televízne zmenky. Informoval o tom portál Akutality.sk.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že na voľné tabuľkové miesta kontinuálne vyhlasujú výbery. No v NAKA by nemal pracovať čerstvý absolvent či neskúsený policajt. Najmä keď je agentúra považovaná za elitný útvar.

Ministerstvo tvrdí, že  na vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti nie je žiadnym spôsobom ohrozené. Až čas však ukáže, či budú stíhať všetky lehoty v rámci vyšetrovania. Posledné veľké razie ukazujú, že kvalitných policajtov NAKA potrebuje zrejme ešte viac ako kedykoľvek predtým.

Policajti z NAKA riešia tie najzávažnejšie zločiny. Vyšetrujú úkladné vraždy, rozbíjajú organizované skupiny, odhaľujú obludné korupčné schémy, či machinácie a podvody s verejnými zdrojmi. Takmer 10 percent z nich sa rozhodlo odísť v čase nepriaznivej pandemickej situácie, keď sú väčšinou ľudia radi, že prácu majú.