Zúfalí majitelia Tralka pub prosia ľudí o finančnú pomoc. Bez nej podnik nezachránia
22 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Nútené zatvorenie gastronomických prevádzok narobilo veľké problémy mnohým majiteľom. Jednými z nich sú aj manželia z Prešova, ktorí ľudí zúfalo prosia o finančnú pomoc.


Rozhodnutím vlády a najmä pandemickými opatreniami boli na Slovensku zatvorené mnohé gastronomické prevádzky. Dôsledkom je nielen prepúšťania zamestnancov, ale aj krach viacerých podnikov. Jedným z nich je aj podnik Tralka pub v Prešove, ktorého majitelia sa rozhodli cez sociálnu sieť požiadať ľudí o finančnú pomoc na záchranu lokálu.
Nemajú inú možnosť iba požiadať ľudí o finančný príspevok

Tralka pub sa zviditeľnil tým, že v čase, keď mali byť všetky prevádzky zatvorené, jeho majitelia sa rozhodli otvoriť a obsluhovať návštevníkov. Občianska neposlušnosť netrvala dlho, a tak sa aj oni zaradili medzi tých, ktorí sú na pokraji krachu.

„Sme manželia s dvoma malými deťmi, žijeme v Prešove na Slovensku a sme majiteľmi podniku Tralka pub. Kvôli pandémii a obmedzeniam nemáme inú možnosť ako vás poprosiť o pomoc na rozbehnutie prevádzky, ktorá je jediným zdrojom nášho príjmu,“ píšu na stránke hithit.com. Vysvetľujú, že do projektu sa zapojili preto, lebo kvôli pandémii im zatvorili podnik, ktorý majú v prenájme a je jediným zdrojom ich obživy.



„Vždy to bol manželkin sen mať svoj podnik a v čase, keď všetko fungovalo normálne, sme dokázali platiť nájom a peniaze nám dokázali pokryť aj bežný chod domácnosti. Bohužiaľ, teraz máme zatvorené a znovuotvorenie podniku je otázne. Dochádzajú nám financie a nestíhame platiť prenájom, ktorý je vo výške 1000 eur mesačne,“ píše zúfalý manžel a spolumajiteľ Tralka pubu. Finančnými príspevkami od dobrých ľudí by vraj dokázali zaplatiť nielen nájom za tri mesiace, ale ďalej pokračovať v tom, čo bolo ich snom.
Snažia sa len o udržanie vysnenej prevádzky, ktorá musí byť zatvorená

Manželia majú aj stránku na sociálnej sieti, vďaka čomu je ich krčma známa aj v českej republike. Majú svojich priaznivcov a stálych štamgastov, o ktorých by rovnako ako o svoj podnik, neradi prišli.

„Peniaze môžete poslať len tak alebo formou malých odmien. V prípade nesplnenia plánu do 44 dní sa peniaze vrátia späť všetkým prispievateľom a všetky odmeny padajú. Každopádne veľmi pekne ďakujeme za každý príspevok, za každé jedno zdieľanie a za vašu pomoc. Nemáme z tohto projektu žiaden profit. Snažíme sa len o udržanie prevádzky, ktorá je kvôli pandémii dočasne zatvorená. Sme ľudia, ktorí zdieľajú podobné osudy a všetci sme na jednej lodi, ktorá sa, veríme a dúfame, že aj s vašou pomocou nepotopí a nezmizne do zabudnutia,“ píšu manželia.
Oponenti sa pýtajú, prečo nejdú robiť či prečo dvaja zdraví ľudia žobrú

Nie všetci sa však s prosbou manželov stotožňujú. „Čo keby ste si konečne našli po dvoch mesiacoch vypisovania na fejsbúúku nejakú prácu a nie tu zneužívať naivitu dezolátov, ako ste vy dvaja? Inak bar máte zavretý jeden mesiac, prečo ste dlžný za tri mesiace?“ píše vo svojom komentári Gwennyi Zajíček. Pridala sa aj Martina Dzubakova. „Čítala som veľakrát ako vám ľudia núkali prácu.“ Nesúhlasné stanovisko zaujala vo svojom komentári aj Hellen Hrnčírková. „To je sila. Dvaja zdraví ľudia a takto žobrať. Som zvedavá ako to zdania."

Krčmári sú zúfalí, ich smutné príbehy trhajú srdce: „Nemáme z čoho žiť!“
Pandémia koronavírusu zasiahla do života mnohých ľudí tak, že sa dostali na okraj svojej existencie. Patria medzi nich aj majitelia reštaurácií a krčiem, ktorí otvorene priznávajú, že už sú na kolenách. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.