Spása či časovaná bomba? Názory lekárov na podávanie Ivermectinu sú rôzne
22 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

O lieku Ivermectin a jeho účinnosti proti ochoreniu Covid-19 sa aj na Slovensku vedú diskusie. Ani lekári sa nedokážu zhodnúť na tom, do akej miery pomáha pri liečbe koronavírusu.


Ivermectin je liek, ktorý vyháňa z tela parazitov, no ak sa zvýši jeho dávkovanie, dokáže údajne bojovať aj s novým koronavírusom. Ani lekári sa však nedokážu zhodnúť na tom, či a do akej miery pomáha pri liečení ochorenia COVID-19, informuje portál pravda.sk.
Zatiaľ nevedno, či liek nebude mať vedľajšie účinky

Dobré skúsenosti s Ivermectinom potvrdil lekár Martin Novysedlák pracujúci v Nemecku aj Ondrej Halgaš, ktorý sa venuje biomedicínskemu výskumu na Torontskej univerzite. Liek je síce pôvodne určený na likvidovanie parazitov v tele zvierat aj ľudí, môže však výrazne skrátiť čas liečby Covid-19. Podľa Novysedláka urýchľuje uzdravenie, skracuje čas hospitalizácie a tiež znižuje úmrtnosť. Jeho využitie v liečbe skúma najnovšie už aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Zvláštne je, že na Slovensku sa nepoužíva, pretože u nás nie je registrovaný. „Momentálne sa posudzuje používanie tohto lieku a prebiehajú debaty o tom, ako sa postaviť k jeho použitiu,“ uviedol pre denník Pravda rezort zdravotníctva.

Niektorí lekári, ktorí sa starajú pacientov s ochorením Covid-19 ako infektológ Peter Sabaka, jeho kolegyňa Alena Koščálová či pediater Peter Visolajský pred rýchlou registráciou Ivermectinu varujú, pretože podľa nich zatiaľ nevedno, či nebude mať vedľajšie účinky. A to najmä preto, lebo pri liečbe ochorenia sa ordinuje vo vysokých dávkach. Na niektorých hraničných priechodoch však už colníci zaznamenali štyri pokusy o dovoz lieku na Slovensko. Išlo o tabletkovú formu, ktorá je určená pre ľudí.

Taraba: Ľudia chcú Ivermectin, odborníci ho schvaľujú, ale vláda je hluchá
Nezaradený poslanec Tomáš Taraba tvrdí, že v boji s Covid-19 je veľmi účinným liekom prípravok Ivermectin, ktorý stojí 80 centov. Za to, že sa u nás nepodáva, viní vládu. Čítať ďalej
22 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Kvalita, účinnosť a bezpečnosť zatiaľ nie je potvrdená

Podľa súčasných pravidiel pritom lekár nesmie takýto liek pre pacientov použiť. „Jeho kvalita, účinnosť a bezpečnosť nie je preukázaná, liek ohrozuje zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov, preto nebolo možné tieto zásielky prepustiť do voľného obehu,“ uviedla hovorkyňa colníkov Božena Chríbiková.

„Liek s týmto liečivom momentálne nie je na Slovensku na liečbu Covid-19 registrovaný a na túto diagnózu ani neevidujeme žiadosť o jeho registráciu. O registráciu žiada výrobca, lieková agentúra nemôže registrovať liek z vlastnej iniciatívy,“ skonštatovala hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemiková.

Hoci sa dá Ivermectin kúpiť napríklad v susednom Rakúsku, v jeho príbalovom letáku sa nepíše, že je určený na liečbu Covid-19. Liek ani tam nie je voľnopredajný a recept musí vystaviť rakúsky lekár. Liek je dostupný aj v Nemecku, no keďže pri liečbe ochorenia ide o použitie mimo schválenej indikácie, pacient si hradí liečbu sám. Cena liečby sa pohybuje okolo 70 eur. Zaujímavé je, že v Indii stojí tabletka menej ako päťdesiat centov.

Hospitalizovaným s covidom môže podľa štúdie pomôcť lacný liek proti všiam
Po svete sa už viac ako týždeň očkuje proti Covid-19, ale aj naďalej zostávajú v nemocniciach hospitalizovaní pacienti s ťažkým priebehom ochorenia. A okrem remdesiviru sa snažia doktori prísť aj na inú alternatívu, ktorá môže pacientovi pomôcť.... Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Timotej Dudka

Zvýšenie dávky môže byť pri liečbe rizikové

„V tejto výnimočne náročnej situácii s kolabujúcim zdravotníctvom a vyčerpanou spoločnosťou sa podľa môjho názoru treba zamerať na včasnú ambulantnú liečbu rizikových pacientov pomocou bezpečných a efektívnych liekov,“ povedal Novysedlák argumentujúc tým, že keď má na jednej strane ľudí v rizikovej skupine, a na druhej strane takýto liek, je legitímne ho so súhlasom pacientov použiť

Pri liečbe Covid-19 sa bežné dávkovanie Ivermectinu musí zvýšiť natoľko, že môže byť pre pacienta rizikové. Hlavný odborník ministerstva pre odbor anestéziológia a intenzívna medicína Jozef Firment z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach napriek tomu žiada o spustenie jeho mimoriadneho predaja na území Slovenska.

Súhlasí s ním aj lekárka a poslankyňa Andrea Letanovská, podľa ktorej lekári každý deň čakajú na súhlas na mimoriadny dovoz lieku na Slovensko, o ktorý požiadala Slovenská spoločnosť anesteziológie a intenzívnej medicíny. „Mali sme pacientku, ktorú sme liečili týmto liekom a jej stav sa rýchlo zlepšil a dnes je v poriadku,“ prezradila Letanovská.

Liek proti Covidu existuje už dlho a funguje!, tvrdí Mesík
“Nie vakcína, ktorá možno príde niekedy na jar, ale liečba rozhodne o tom, či tu budú nielen cez Vianoce, ale aj po celý január, február, marec aj apríl zbytočne zomierať stovky a tisícky ľudí,” hovorí odborník s medicínskym vzdelaním Juraj... Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Prevzatý článok / Ivan Brožík

Z pacientov nerobia pokusných králikov

Infektológ Sabaka upozorňuje, že tento liek lekári nesmú používať, lebo nie je dostatočne klinicky otestovaný a zatiaľ neexistuje dostatok dôkazov o tom, že by naozaj znižoval úmrtnosť pacientov infikovaných koronavírusom. „Tejto témy sa chytili ozajstní dezinformátori, ktorí Ivermectin popisujú ako zázračný liek, ktorý ukončí pandémiu,“ prízvukuje.

„Niektoré štúdie bežia a ešte nie sú uzavreté. V medicíne platí, že kým vec nie je úplne potvrdená, tak nechceme z pacientov robiť pokusných králikov,“ vysvetľuje predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský a dodáva, že z medicínskej histórie poznáme príbehy, keď na neschválený liek doplatilo mnoho pacientov.
Ako sa na Slovensku lieči Covid-19?

Pri vírusových ochoreniach i pri infekčnej mononukleóze sa ordinuje Isoprosin. Podáva sa aj pacientom s Covid-19, pričom sa predpokladá, že by mohol podporovať protivírusovú imunitu. Liek Remdesivir podľa špeciálnych kritérií schvaľuje infektológ, musí sa však podať v počiatočných štádiách ochorenia. Liečba vírus nezabíja, skôr zabraňuje v jeho rozmnožovaní.

Z menej bežných liekov sa používa aj protizápalový liek Olumiant, no aj na jeho užitie musí pacient spĺňať isté kritériá a odporučiť ho musí lekár. Základom terapie infekcie Covid-19 sú i naďalej kyslík, vitamín D a vitamín B. Pacientom podávajú aj dexametazón, ktorý sa používa na liečbu reumatických ťažkostí, astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc a spolu s antibiotikami na tuberkulózu.

Šokujúce: Životy mnohých Slovákov s COVID-19 by zachránili lacné lieky, tvrdí Juraj Mesík
Zaujímavé tvrdenia analytika globálnych trendov a rizík, ktorý pri slovách o liečbe ochorenia na koronavírus tvrdí: Zlyhal rezort zdravotníctva! Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.