Povinné respirátory miesto rúšok: Nesmú sa však nosiť na "blbečka" alebo na Klausa, varuje Flegr
22 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Česká vláda uvažuje o povinných respirátor v obchodoch a hromadnej doprave, čo sa niektorým ľuďom nepáči. Na sociálnych sieťach si tak kladú otázku, prečo by mali platiť za drahé respirátory, keď si doma môžu ušiť rúško. Prípadne nariadenie by však malo svoje opodstatnenie. "Hlavný rozdiel totiž spočíva v tom, že oveľa lepšie chráni samotného človeka, ktorý ho nosí," vysvetlil pre eXtra.cz biológ Jaroslav Flegr.


Rúško je síce preukázateľne vhodným opatrením ako zabrániť šíreniu koronavírusu, oproti respirátoru má však jeden zásadný rozdiel. Rúško totiž chráni predovšetkým ostatných ľudí, ale už nie svojho nositeľa. Inými slovami ak ste nakazení, rúško zabráni tomu, aby ste chorobu odovzdali niekomu inému. Naopak kvalitný respirátor certifikovaný v Európskej únii chráni veľmi slušne nielen okolie, ale aj človeka, ktorý ho má nasadený.

"Musí ho mať však nasadený správne, teda nie na blbečka (pod nosom) alebo dokonca na Klausa (pod bradou)," vysvetľuje parazitológ Jaroslav Flegr.

Biológ Flégr vysvetľuje, prečo antigény nemôžu nahradiť PCR testy
Na Slovensku sa pri boji s pandémiou neberú do úvahy názory vedcov, rozhoduje predseda vlády. Ako? Možno si spraviť názor aj z nasledujúcich vyjadrení experta, vedca, biológa a publicistu. Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Podľa Flegra je veľkou výhodou fakt, že respirátory obvykle tesnia lepšie ako rúška a nepriliehajú k ústam. "Takže si ich človek neposlintá, ich nosenie je tak pohodlnejšie a môžeme ich tiež ľahšie nosiť opakovane. Stačí ich mať niekoľko a po použití ich nechať 5 - 7 dní odležať, aby nachytané vírusy prestali byť infekčné," radí známy vedec.

Flegr tak respirátor triedy FFP2 dôrazne odporúča. Zároveň vedec varuje pred výberom respirátorov s výdychovým ventilom. Pre nich totiž neplatí to isté, čo pre tie klasické s filtrom. "Respirátory bez filtra na výdychovom ventile vôbec nechránia ľudí v okolí a ich používanie napríklad vo verejnej doprave by sa nemalo podporovať," varuje Flegr.

Flegr: "Bojím sa, že do mesiaca začnú silno stúpať počty nakazených, hospitalizovaných aj umierajúcich."
Slovensko potrebuje v boji proti pandémii pokračovať v prísnom lockdowne. Ďalej by sa malo komunitne testovať v ohniskách. Tretím úspechom na zvládnutie pandémie je vakcinácia. Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | tasr