Najväčšiu továreň na výrobu vakcín na svete zachvátil požiar
22 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Továreň Serum Institute  v Indii, ktorá vyrába aj vakcínu AstraZeneca, zachvátil požiar. Podľa vedenia spoločnosti jeho dôsledky by nemali ohroziť produkciu, píše nemecký časopis Der Spiegel.


V budove najväčšieho výrobcu očkovacích látok na svete vypukol rozsiahly požiar. Serum Institute vyrába aj vakcínu proti koronavírusu britsko-švédskeho farmaceutického koncernu AstraZeneca, a to pre Indiu a iné trhy pod názvom Covishield. Podľa indickej televízie NDTV je nepravdepodobné, že požiar ovplyvní výrobu očkovacej látke proti COVIDu-19.


Zatiaľ nie je známe, v akom rozsahu oheň napáchal škody, a ani jeho príčina. Požiar vypukol v indickom meste Pune vo štvrtok popoludní (miestneho času).  Podľa vyjadrenia hovorcu miestnych hasičov pre nemeckú tlačovú agentúru dpa  pri likvidácii požiaru zasahovalo 15 hasičských áut. Oheň sa im podarilo dostať pod kontrolu. Z budovy zachránili tri osoby.


Chudobné krajiny sú hlavnými zákazníkmi Indie


Serum Institute chce v tomto roku podľa slov svojho šéfa Adara Poonawallu vyrobiť až miliardu dávok očkovacej látky proti koronavírusu. India je dnes často, podobne ako svojho času Nemecko, označovaná za „lekáreň sveta“, pretože zhruba polovica všetkých vakcín na svete sa vyrába práve v tejto druhej najľudnatejšej krajine na zemeguli. Veľa z nich putuje do chudobnejších krajín. Pre tieto štáty budú mať produkty z Indie aj teraz veľký význam, pretože  na rozdiel od Nemecka a ďalších bohatých štátov si  nedokážu priamo zabezpečiť dodávky väčšieho množstva vakcín. V rámci svojej očkovacej diplomacie India bezplatne distribuuje vlastné vyprodukované vakcíny do ďalších krajín.


India aj sama potrebuje veľké množstvo vakcín a len nedávno začala s očkovacou akciou, ktorá má byť podľa indického premiéra  Narendru Modiho najväčšia na svete. Do leta sa má zaočkovať asi 300 miliónov ľudí, čo je asi štvrtina z 1,3 miliardy obyvateľov v krajine, uzatvára Der Spiegel.