Google hrozí odstránením vyhľadávacieho nástroja v Austrálii
22 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Austrálčania by mohli čoskoro prísť o všadeprítomný vyhľadávací nástroj spoločnosti Google, pričom spoločnosť hrozí prerušením poskytovania služieb v prípade, že zákonodarcovia prijmú kontroverzný zákon, ktorý núti technologické spoločnosti odvádzať časť príjmov médiám, informuje portál RT.


Keďže austrálski zákonodarcovia pokračujú v diskusiách o kontroverznom zákone, ktorý by prinútil internetové platformy odovzdať časť príjmov tlačovým agentúram za zdieľanie ich obsahu, spoločnosť Google v piatok vzhlásila, že ak tento zákon prejde, tak znemožní fungovanie vyhľadávacieho nástroja v krajine.

"Arbitrážny model kódexu s kritériami zaujatosti predstavuje pre spoločnosť Google nezvládnuteľné finančné a operačné riziko," uviedol pre výbor Senátu Mel Silva, výkonný riaditeľ pobočiek spoločnosti Google pre Austráliu a Nový Zéland. "Ak by sa táto verzia kódexu stala zákonom, nedalo by nám to inú možnosť, ako odstrániť vyhľadávanie Google v Austrálii," ďalej poznamenal.

Keď sa konšpiračné teórie stanú skutočnosťou: britské noviny označili očkovacie pasy za „osvedčenie o slobode“
Sunday Times je pod paľbou kritiky sociálnych médií, pretože označil očkovacie pasy za „osvedčenie o slobode“ s mnohými poznámkami, že táto myšlienka bola len pred niekoľkými mesiacmi považovaná za šialenú konšpiračnú teóriu, informuje portál... Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Zákon bol vypracovaný vlani v júli po zdĺhavom vyšetrovaní Austrálskej komisie pre hospodársku a spotrebiteľskú súťaž (ACCC), ktorá zistila, že prevažná časť spravodajského sektoru v krajine závisí od prenosu na Googli a Facebooku, má však malý vplyv na obrovské technologické firmy.

Zatiaľ čo vyšetrovanie ACCC zistilo, že obe platformy odvodzujú malý príjem z reklamného obsahu, uviedla, že viac ako tretina používateľov Facebooku v krajine používa web na prístup k novinkám, čo naznačuje, že tlačové agentúry a webové platformy stanovujú „spravodlivú cenu“.

Aj keď toto opatrenie našlo určitú podporu medzi Austrálčanmi, Washington tento týždeň vyzval Canberru, aby prehodnotila zákon, ktorý by pravdepodobne mal najväčší dopad na americké spoločnosti Google a Facebook, a namiesto toho navrhuje „dobrovoľný“ mediálny kódex.

České média o Slovensku: Hromadné testovanie, aj Chmelárova kritika Čaputovej
Začatie hromadného testovania na Slovensku sprevádzali nepríjemnosti, keďže dopoludnia tam spadol štátny internetový portál na rezerváciu termínov, informuje portál ČT24. Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Marek Molnár