Fico: Pridelenie dotácií poradcovi premiéra je hrubý prejav korupcie a konflikt záujmov
22 | 01 | 2021 I sefredaktor
Pridelením európskych fondov niekdajšiemu poradcovi premiéra krajina hrubo porušila smernicu Európskej Únie (EÚ). Ak začne EÚ voči Slovensku konanie, krajina môže prísť o eurofondy. Upozornil na to predseda strany Smer-SD a poslanec Robert Fico. Informovala TASR.

Fico eagoval na medializované informácie o dotáciách pre občianske združenie, v ktorom je štatutárom bývalý poradca premiéra Pavol Kalinský. "Ide o hrubý prejav korupcie a konflikt záujmov," zdôraznil Fico. Dodal, že predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) musel o pridelení peňazí vedieť.

Predseda Smer- SD pripomenul, že od začiatku januára platí smernica EÚ, podľa ktorej je možné postihovať členské štáty až pozastavením európskych peňazí, ak sú pri čerpaní európskych fondov ohrozené záujmy EÚ. "Má sa na mysli akákoľvek forma sprenevery, korupcie alebo konfliktu záujmov," spresnil Fico. Podľa neho tak reálne hrozí, že EÚ začne konanie voči Slovensku. Skončiť to podľa neho môže tým, že krajina príde o eurofondy. "Bude to mať obrovské finančné dosahy na Slovensko, lebo drvivá väčšina investícií ide práve z európskych peňazí," poukázal Fico.

Občianske združenie Pre lepšiu budúcnosť malo dostať dve dotácie z eurofondov vo výške takmer 390.000 eur. Bývalý poradca premiéra Kalinský v reakcii odmietol spájanie úspešnosti projektov s jeho pôsobením na poste poradcu premiéra a zároveň oznámil, že končí spoluprácu s Úradom vlády SR.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) uistil, že dá oddeleniu vnútorného auditu prešetriť proces schválenia dotácií pre dané občianske združenie. Budaj sa zároveň obrátil na ministerstvo financií, ktoré zastupuje Európsku úniu pri dohľade nad zákonnosťou európskych dotácií.