Zamestnávateľ vás musí nechať pracovať aj keď nemáte test na COVID-19, tvrdí advokát
21 | 01 | 2021 I Gabriel Matta

„Ak vás zamestnávateľ nepustí do práce bez covid testu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa,“ vysvetľuje Čarnogurský ml.


Advokát Ján Čarnogurský ml. vysvetlil, či môžu zamestnávatelia na zamestnancov vyvíjať nátlak, aby sa dal otestovať. „Ak vás zamestnávateľ nepustí do práce bez ukázania covid testu, ide o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce. Vy pracovať chcete, ale zamestnávateľ vám bráni,“ objasňuje advokát Ján Čarnogurský ml.

Doplnil, že zamestnávateľ musí zaplatiť počas doby, po ktorú svojho zamestnanca nepustí do práce bez testu, náhradu mzdy vo výške priemerného zárobku.

Ak zamestnávateľ nepustí občana do práce kvôli nepredloženiu testu, nie je to prípad prekážky v práci kvôli karanténe, pretože „Nie vždy musí byť osoba bez testu v karanténe." Inými slovami, kto nemá test, nemožno ho považovať za človeka patriaceho do karantény a rovnako  ani osoba, ktorá test má, ho nemusí zamestnávateľovi ukazovať, ak nepatrí do karantény na základe iných skutočností.

Danko velebí maďarskú vládu. Čo by mu na to povedal Slota?
Národniar Andrej Danko sa blysol novým statusom na facebooku. Informoval v ňom, že Maďari schválili ruskú vakcínu Sputnik. Vraj im môžeme takú vládu len ticho závidieť. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Michal Filek


„V prípade prekážky v práci kvôli karanténe by zamestnávateľ mohol tvrdiť, že je to prekážka na strane zamestnanca. To však nie je váš prípad.“ vysvetľuje advokát.

Ako dôvod nepredloženia testu podľa jeho názoru treba zamestnávateľovi uviesť, že nie ste mu povinní test týkajúci sa vášho zdravia ukazovať, nemusíte mu ani oznamovať, či test máte alebo nie. „Iba mu oznámte, že si uplatňujete svoj nárok na náhradu mzdy.“ Ideálne písomne.

„Pokiaľ vás bude zamestnávateľ tlačiť do neplateného voľna, oznámte mu, že s neplateným voľnom nesúhlasíte“ odporúča na záver advokát Ján Čarnogurský ml.

Uvoľňovať sa tak skoro asi nebude, britský vírus všetko mení, tvrdí Rybníček
Najnovšie výsledky analýz vzoriek z predvianočného testovania v Trenčíne naznačujú, že predstava o uvoľňovaní protipandemických opatrení už od 1. februára s cieľom čo najskôr otvoriť školy, zrejme nebude reálna. V diskusii na TASR TV to povedal... Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR