Matovičov človek dostal od štátu "nechutne veľkú dotáciu" na svoje projekty
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

"Premiér chcel mať z bývalého redaktora RTVS hovorcu, Pavol Kalinský krátko nato dostal takmer 390-tisíc eur na svoje projekty." Až šokujúco znie táto informácia, ktorú zverejnil popredný denník.


"Bol jedným z 12 redaktorov, ktorí v máji 2018 podali hromadnú výpoveď v Rozhlase a televízii Slovenska. Urobili tak na protest proti praktikám vedenia verejnoprávnej inštitúcie a šéfov jej spravodajstva. Tvárou vzbury bol aj Pavol Kalinský, ktorého meno sa začalo opäť skloňovať vlani v októbri." Píše o okolnostiach zvláštnych náhod portál finweb.hnonline.sk.

"Predseda vlády Igor Matovič ho vtedy ako svojho externého poradcu oslovil s tým, aby mu robil oficiálneho hovorcu. Kalinský ponuku neprijal, na Úrade vlády však zostal naďalej pôsobiť externe. Zhruba v rovnakom období, ako sa premiér naňho obrátil, podarilo sa jeho občianskemu združeniu získať pomerne štedrú dotáciu." Upozorňuje portál finweb.hnonline.sk.

Dotácie z PPA išli aj na obľúbený hotel smerákov Zlatý kľúčik. Peniaze z agentúry dostal aj Bödör
Dotácie vo výške približne 2,4 milióna eur z Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mali dostať aj firmy stojace za nitrianskym hotelom Zlatý kľúčik. Obľúbený hotel smerákov však dotácie dostal v rozpore s pravidlami. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Schému ďalej vysvetľuje zdroj takto: "Cez jednu zo svojich organizácií dotáciu schválilo ministerstvo životného prostredia vedené nominantom Matovičovho hnutia OĽaNO Jánom Budajom. Slovenská agentúra pre životné prostredie odsúhlasila občianskemu združeniu Pre lepšiu spoločnosť podporu formou dvoch nenávratných finančných príspevkov v celkovej výške takmer 390-tisíc eur."

Rezort životného prostredia tvrdí, že projekty Chrániš prírodu – chrániš seba a Storočný strom spĺňali všetky podmienky na poskytnutie príspevku. „Preto ich ministerstvo ako riadiaci orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia dňa 15. októbra 2020 schválilo,“ uviedlo tlačového oddelenie s tým, že združenie zaslalo obe žiadosti 30. septembra 2019.

"Z verejne dostupných informácií vyplýva, že o príspevky sa zoskupenie Pre lepšiu spoločnosť začalo uchádzať zhruba pol roka po svojom vzniku." píše citovaný zdroj a pokračuje - "zakladajúcou členkou bola okrem Kalinského aj Lenka Homérová. Ide o manželku dnes už bývalého zamestnanca tlačového odboru ministerstva vnútra Mariána Homéra. (Nové vedenie ministerstva s ním rozviazalo pracovný pomer. Urobilo tak vraj po zistení, že Homér najmenej dva roky nechodil do práce, pričom tvrdil, že svoju činnosť vykonáva z domu - dodáva na vysvetlenie ešte finweb.hnonline.sk.)"

Pavol Kalinský pre HN povedal, že pôvodným spoluzakladateľom združenia, ktorým bol okrem Lenky Homérovej aj jej otec Jozef Bezák, členstvo zaniklo ku koncu minuloročného mája. Bližšie dôvody ukončenia spolupráce nechcel komentovať. Čo sa týka pridelenia finančných príspevkov vo výške 202 628 eur, respektíve 187 723 eur, nemyslí si, že je v konflikte záujmov.

„Vylučujem akékoľvek spájanie úspešnosti zámeru so svojím súčasným pôsobením, keďže hodnotenie projektov bolo anonymné, prostredníctvom nezávislých hodnotiteľov, ktorých neovplyvňuje pôsobenie toho-ktorého vedenia štátu či ministerstva,“ konštatoval pre HN Kalinský.

Dotácie na rómsku kultúru si rozdeľovali ľudia prepojení na RTVS
Z Fondu na podporu národnostných menšín si ľudia blízki RTVS rozdeľovali tisíce eur. Peniaze určené na podporu rómskej kultúry získali aj hodnotitelia z iných komisií, ktoré o dotáciách na projekty rozhodovali. Napriek tomu, že sa vzájomne poznajú,... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok