„Matovič s Mikasom a spol. nastolili v našej vlasti právnu anarchiu,“ varuje Štefan Harabin
21 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Slovenskom už pár dní rezonuje výzva sudcov, advokátov a rozličných právnikov, ktorí nesúhlasia nielen s mnohými krokmi tejto vlády, ale aj s plánovanými úpravami súdnej mapy ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.


Najnovšie sa medzi tých, ktorí nie sú spokojní s krokmi vlády Igora Matoviča v boji s koronavírusom pripojil aj exminister spravodlivosti Štefan Harabin. O jeho vyhranenom názore na celú situáciu určite netreba polemizovať, najnovšie svoje postrehy napísal aj na sociálnej sieti, kde sa otvorene postavil za výzvu slovenských právnikov.
K výzve právnikov sa zapojil pre zachovanie právneho štátu

Bývalý minister spravodlivosti a tiež predseda Najvyššieho súdu sa vo svojom statuse otvorene hlási k výzve jeho kolegov. „Podporujem Výzvu slovenských právnikov proti sústavnému porušovaniu princípov právneho štátu v Slovenskej republike, zverejnenú na webe: pravnystat.eu,“ začína status Harabin. „Ústava platí aj za núdzového stavu, podľa ktorej aj sloboda pohybu a pobytu i zhromažďovania sa, právo na súkromie, právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti sú zaručené a môžu byť obmedzené len zákonom prijatým a schváleným riadnym legislatívnym procesom v parlamente, ktorý má 150 poslancov a nie uznesením vlády a už vôbec nie vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva, kde práve pri absencii riadneho legislatívneho procesu sa ľahko sprítomní zjavne svojvôľa u jedného človeka (Mikas), alebo iba u 16 členov (vláda),“ vysvetľuje Štefan Harabin čo zaručuje naša Ústava, a čo sa deje na Slovensku.



Podľa exministra v právnom štáte protiepidemické opatrenie nesmú byť prijímané v rozpore s Ústavou a nesmú zasahovať do základných ľudských práv a slobôd. „Žiaľ Matovič s Mikasom a spol. nastolili v našej vlasti právnu anarchiu do ktorej sa snažia cez Kolíkovú a Mazáka vťahovať aj justičné zložky. Pripojil som sa preto k výzve slovenských právnikov na zachovanie princípov právneho štátu,“ píše na záver veľký kritik nielen samotného Matoviča, ale saj jeho krokov v boji proti pandémii koronavírusu.

Harabin zverejnil manuál na odvolanie sa proti pokutám za nenosenie rúšok
Štefan Harabin ponúka odborný a jasný právny manuál na odvolanie sa proti rozhodnutiam regionálnych úradov verejného zdravotníctva pri ukladaní pokút za nenosenie rúšok, resp. za odmietnutie podrobiť sa testovaniu. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Petra Demková