Chce Kotleba riadiť stranu aj spoza mreží?
21 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Marian Kotleba zmenil stanovy strany až tak, že by ju mohol riadiť aj z prípadného výkonu trestu, čo už nevylučujú ani v samotnej ĽSNS.


Niektoré kľúčové tváre strany to nepriamo naznačujú - informuje portál domov.sme.sk.

Podpredsedovia Milan Uhrík, Milan Mazurek a Ondrej Ďurica oznámili na sociálnych sieťach, že odchádzajú z predsedníctva. Vysvetlili to tým, že po nedávnych zmenách stanov stratilo predsedníctvo význam.

"Mazurek, ktorý je poslancom parlamentu, dokonca hovorí o „totalitných praktikách“. Členovia ĽSNS pritom spochybňujú demokratické zriadenie Slovenska." Píše citovaný portál.

"Pozícia Kotlebu sa po najnovšej zmene v stanovách skutočne výrazne upevnila, Predseda už podľa dokumentu, ktorý má denník SME k dispozícii, napríklad nemusí zvolávať predsedníctvo aspoň raz za rok, ako mu to pravidlá kázali doteraz." De facto sa tak tento stranícky orgán v ĽSNS stal iba formálnym.

"Posilnilo sa aj Kotlebovo postavenie v samotnom predsedníctve." Po novom ho už spolu s ním nebude tvoriť dvanásť, ale iba deväť ľudí. Troch pritom menuje on sám. Odvolať ho môže len snem, ktorý zvoláva šesť z deviatich členov predsedníctva.

Uhrík a Mazurek končia vo vedení ĽSNS: Kritizujú nové stanovy a naznačujú rozkol v strane
19 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


"Stačí teda, aby predseda a jeho traja nominanti boli proti a takýto pokus o výmenu na čele strany vedia zablokovať." Uvádza príklad "demokracie v strane" domov.sme.sk.

"Kotleba by tak mohol strane šéfovať aj vtedy, ak mu Najvyšší súd potvrdí v odvolacom konaní trest štyri roky a štyri mesiace väzenia za to, že rozdával šeky v hodnote 1488 eur. Prípadom sa má súd zaoberať v najbližších mesiacoch, termín pojednávania ešte stavený nie je." pripomína web.

Kotleba zatiaľ nepovedal, aký bol motív na zmenu stanov, ani to, kto by mal byť výkonným podpredsedom ĽSNS. Nevyjadril sa ani k odchodu trojice z predsedníctva. „Oficiálne stanovisko strana zverejní v najbližších dňoch,“ odkázal médiám Kotleba cez asistentku.

V centre Bratislavy sa koná protivládny protest, na ktorý pozýval ľudí Kotleba
Protest sa koná od 12.00 na Hodžovom námestí v Bratislave aj napriek tomu, že v rámci protipandemických opatrení je v platnosti zákaz zhromažďovania viac ako šiestich osôb. Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Aneta Leitmanová