Aspoň Kollár si uvedomuje, že hádky nič neprinesú (Aneta Leitmanová)
21 | 01 | 2021 I sefredaktor
 

Predseda parlamentu sa po dlhšej odmlke objavil pred pár dňami v diskusnej relácii spravodajskej televízie. Politici, koaliční aj opoziční, by si podľa neho mali v prvom rade uvedomiť, načo boli zvolení. 

Po októbrovej vážnej havárii a následnej hospitalizácii sa Kollár dlhšie na verejnosti a v médiách neobjavoval. Medzitým dlhodobý konflikt medzi predsedom vlády Matovičom a ministrom hospodárstva Sulíkom nabral na obrátkach. Ich nevraživosť, vzájomné osočovanie a vybavovanie si účtov prostredníctvom sociálnych sietí sa stali už koloritom slovenskej politickej scény. Táto tragikomédia, ktorá má výrazný negatívny dopad na celé politické dianie, na fungovanie vlády, ale aj na celú spoločnosť, je strašná v tom, že sa odohráva v čase, keď väčšina ľudí rieši zásadné problémy existenčného charakteru – či budú mať aj naďalej prácu, či uživia rodinu.

Kollár sa dlho ku konfliktom dvoch hlavných aktérov nevyjadroval. Príčinou bola pravdepodobne náročná rekonvalescencia po dopravnej nehode, zároveň sa pravdepodobne  snažil o nestrannosť dúfajúc, že jeho koaliční partneri dostanú rozum a vrátia sa k normálnej práci.

Zdá sa, že Kollár je po zdravotnej pauze späť „na scéne“ a čakať ticho na uzmierenie Matoviča a Sulíka ho už nebaví. V televíznej politickej diskusii, kde bol jeho oponentom Peter Pellegrini, povedal Kollár jasne, že všetci politici, koaliční aj opoziční, by si mali uvedomiť, na čo tu vlastne sú. Po dlhšom čase bolo konečne znova počuť racionálne politické zmýšľanie a pripomenutie, slovami Kollára: „ľudia nás, politikov, nevolili kvôli hádkam a šarvátkam, ale kvôli tomu, aby sme pre nich niečo urobili. Aby sme splnili to, čo sme im pred voľbami sľúbili“.

Ako ďalej povedal Kollár, on sám nešiel do politiky preto, aby počúval, kto je schopný a kto neschopný, kto je idiot a kto nie je. Všetky tieto osobné rozpory, dokazovanie si, kto má väčšie ego, je len zbytočnou stratou energie a dôvodom, prečo nezostáva politikom čas na to podstatné – na prácu pre ľudí.

Predseda parlamentu pripomenul najdôležitejšie veci, ktoré chce urobiť pre ľudí hnutie Sme rodina. Výstavba štátnych bytov, zavedenie exekučnej amnestie, zrušenie doplatkov za lieky. Strecha nad hlavou, vymanenie ľudí z finančného otroctva, pomoc najzraniteľnejším skupinám - to sú podľa Kollára zásadné veci, ktoré dokonca v kontexte pandémie a ekonomickej krízy ešte získavajú na dôležitosti. Kvôli rozbrojom, vzájomným konfliktom a politikárčeniu sa ale politici ani nemôžu sústrediť na normálnu prácu a splniť to, čo svojim voličom sľúbili.

Podľa vyjadrení predsedu parlamentu to vyzerá tak, že pohár jeho trpezlivosti s večne rozhádanými koaličnými partnermi pretiekol a že mení spôsob komunikácie. Kollár avizuje, že odteraz sa pri konfliktoch jednoducho postaví pred ľudí, otvorene oznámi fakty, nech si volič sám urobí obraz. A bude to tak robiť až dovtedy, kým sa politici nespamätajú a nepochopia, že ich roztržky im politické body neprinášajú, skôr naopak. Pretože, ako Kollár v spomínanej diskusii poznamenal, ak bude pokračovať doterajšia atmosféra hádok, ak tu nevznikne široký politický konsenzus, tak nevyhrá nikto a všetci prehráme.

Zostáva len dúfať, že si jeho slová zoberú koaliční partneri, prípadne aj predstavitelia opozície k srdcu, a ak nie, že bude mať Kollár dostatok síl a energie, aby svoju politiku rozumu zo svojej pozície predsedu parlamentu presadil. Slovensku by sa takýto prístup už zišiel ako soľ.