Ohlušujúce zlyhanie masovej vakcinácie vo Francúzsku (Vladimír Prochvatilov)
20 | 01 | 2021 I Zuzana Perželová
Zdroj: Fond strategickej kultúry





Francúzsky premiér Jean Castex 16. decembra predstavil francúzskemu Národnému zhromaždeniu plán vakcinačnej kampane v troch etapách: asi milión seniorov a opatrovateľov v domovoch dôchodcov zaočkujú do konca roka, potom 14 miliónov ľudí z „rizikových skupín“ do konca februára a zvyšok do konca jari.

Kampaň, na ktorú vláda v roku 2021 vyčlenila 1,5 miliardy eur, bude ako uviedol Castex, prebiehať pod heslami „úplná transparentnosť“, „absolútna bdelosť“ a „nezlomné odhodlanie“. Takéto charakteristiky sú vhodnejšie pre vojenskú kampaň: vláda bude musieť v skutočnosti bojovať so svojimi občanmi, z ktorých väčšina očkovanie odmieta.

Podľa sociologických prieskumov vykonaných Národnou zdravotníckou agentúrou, počet Francúzov, odmietajúcich očkovanie (des réfractaires au vaccin) každým dňom rastie. Ak sa v júli 2020 chcelo  dať „určite alebo pravdepodobne“ zaočkovať 64 percent respondentov, tak v novembri klesol počet týchto žiadateľov na 53 percent a na konci decembra sa chcelo dať zaočkovať len 40 percent respondentov.

Na začiatku oficiálnej kampane „sa Francúzsko stalo majstrom sveta v odmietaní očkovania“,  píše  Le Figaro.

Prieskum, realizovaný spoločnosťou Ipsos Global Advisor,  ukázal, že 72 percent Francúzov, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať, sa bojí vedľajších účinkov vakcín Pfizer a Moderna„Zdravé pochybnosti majú právo na existenciu, a preto by sme sa nemali vysmievať tým, ktorí sa očkovania boja“, uviedol  poslanec Národného zhromaždenia, uznávaný matematik Cedric Villani.

„Zdravé pochybnosti“ Francúzov umocnil škandál s prezidentom spoločnosti Pfizer, jedného z hlavných dodávateľov vakcín na svetový trh. 22. decembra líder gaullistickej strany „Vstaň Francúzsko!“ (Debout la France!) Nicolas Dupont-Aignan  uviedol, že prezident spoločnosti Pfizer Albert Bourla sa nemieni dat zaočkovať. Šéf Pfizeru Francúzovi rýchlo oponoval tým, že iba čaká v rade, ale to už nikoho nepresvedčí.

Minister zdravotníctva Olivier Véran tvrdí, že „vakcína zásadným spôsobom priebeh epidémie nezmení“. Ak však vakcína nič nezmení, prečo je potrebná? Aby priniesla zisk svojím výrobcom a predajcom?

Kvôli obavám z možného negatívneho účinku vakcíny na plodnosť je medzi francúzskymi ženami takmer dvakrát menej adeptiek, ktoré sa chcú dať zaočkovať, než medzi mužmi. Účinok vakcíny Pfizer na plodnosť nie je jasný; v zásade to platí aj pre iné vakcíny. Imunológ Eric Billy  vysvetľuje  „zádrhel“ takto: „Ak by sme za každú cenu chceli počkať, kým to zistíme, museli by sme čakať 10 rokov“. A farmaceutický biznis čakať nechce.

Viac ako štyri pätiny francúzskej populácie možno v súčasnosti klasifikovať ako „covid disidentov“: už 82 percent Francúzov je  presvedčených, že nové vakcíny nie sú bezpečné. V júli bolo takýchto skeptikov 67 percent.

K 31. decembru 2020 bolo zaočkovaných… 352 Francúzov, zatiaľ čo v Nemecku súhlasilo s očkovaním už 80-tisíc Nemcov (aj keď v porovnaní s 83 miliónmi obyvateľov Spolkovej republiky Nemecko je to stále zanedbateľné).

Keď minister zdravotníctva Olivier Véran hovorí, že očkovanie v blízkej budúcnosti v krajine naberie na sile, tak mu neveria. "Nie sme pripravení’’,  hovorí  Philippe Jouvin, vedúci pohotovostného oddelenia v Európskej nemocnici Georges Pompidou. „Francúzi“, dodáva, „vedia, že sú klamaní“.

Prezident Emmanuel Macron nedávno  vyhlásil, že je voči vakcíne Pfizer veľmi opatrný a pripustil, že vláda „o tejto vakcíne nevedela všetko“ (ne „savait pas tout“).

Noviny Midi Libre sa  pýtali  obyvateľov mesta Montpellier na dôvody všeobecnej nedôvery k vakcínam. Typická odpoveď: „Farmaceutické spoločnosti Pfizer a Moderna rýchlo vyvinuli svoj vlastný vzorec. Ide o novú chorobu, výroba vakcíny trvá roky a oni akýmsi zázrakom majú vakcínu pre celý svet“. Obyvateľ Montpellieru Boris Czajka to povedal na rovinu: „Čím viac ma budú presviedčať, aby som sa dal zaočkovať, tým menej to budem chcieť. Neverím im - ani vláde, ani vakcíne“.

"Dôvodom, prečo Francúzi odmietajú očkovanie, je práve ich nedôvera k vláde’’, potvrdila v rozhovore pre FGC Alesja Miloradovič, zamestnankyňa Parížskej akadémie geopolitiky. Mnoho francúzskych vedcov na všetkých možných fórach tvrdí, že je to všetko podvod. A provincia jednoducho odmieta aj rúška, aj vakcíny. Preto Parížania odchádzajú do provincií. Ceny nehnuteľností dramaticky klesli. Odchádza každý, kto odísť môže. Francúzi tradične zo všetkého najviac dôverujú svojim rodinným lekárom, nie politikom. Moja endokrinologička povedala, že ak bude v práci nútená dať sa zaočkovať, tak radšej odíde do dôchodku“.

Na pozadí ohlušujúceho zlyhania masového očkovania vo Francúzsku  sa ozývajú hlasy  o zavedení privilégií pre zaočkovaných. Poslankyňa Národného zhromaždenia Valérie Six spustila kampaň na vytvorenie „zeleného pasu“, ktorý očkovaným ľuďom umožní navštevovať reštaurácie, múzeá, koncerty a športovať. Rozhodne sa francúzska vláda predsa len zaviesť privilégiá pre očkovaných, čím sa vytvorí dvojkastová spoločnosť, ktoré už v susednom Nemecku rozpútali vlnu negatívnych reakcií?

Ďalšia skutočnosť, ktorá zvýšila politické napätie v dôsledku „boja proti pandémii“: vláda 21. decembra  predložila  návrh zákona o zavedení „udržateľného režimu riadenia mimoriadnych udalostí v zdravotníctve“, ktorý vyvolal taký škandál, že bol stiahnutý. V článku 1 ods. 2 návrhu zákona sa uvádzalo, že „predseda vlády môže... podmieniť pohyb osôb, ich prístup k dopravným prostriedkom alebo na určité miesta ako aj vykonávanie určitých činností na základe predloženia výsledku testu, ktorý preukáže, že osoba nie je infikovaná a následného pozorovania v rámci preventívnej liečby vrátane podania vakcíny’’. V záhlaví návrhu zakona sa uvádza, že sa má prijať „v zrýchlenom konaní“.

Členovia francúzskeho Národného zhromaždenia  obvinili  vládu, že sa "snaží okľukou, mimo parlamentnú kontrolu, zaviesť povinné očkovanie’’. „V podstate je to totalitné opatrenie“,  uviedla  Marine Le Penová. Vláda ustúpila. Na chvíľu.

Autor: Vladimír Prochvatilov, expert Vojenskej akadémie vied RF