Matovič je ako veľké decko, opája ho dav. Nepripomína vám to niečo?
20 | 01 | 2021 I Michal Filek

Ján Čarnogurský píše na facebooku. Vraj si počas sviatkov prečítal spomienkovú knihu Karola Sudora.  Cituje z nej slová Karola Murgaša na adresu Alexandra Macha: "Jeho opája dav, šťastný je, keď mu dav tlieska, ale nezáleží mu na tom, prečo tlieska. Taký človek nemôže byť predsedom vlády." Čarnogurský sa pýta, či nám to niečo nepripomína. Žeby súčasného predsedu vlády?


"Cez Sviatky som si prečítal spomienkovú knihu Karola Sidora: Šesť rokov pri Vatikáne. Karol Sidor bol významným politikom Hlinkovej slovenskej ľudovej strany v medzivojnovom období, prakticky číslo 2 po Andrejovi Hlinkovi. V marci 1939 ho chceli Nemci získať, aby vyhlásil samostatný Slovenský štát. Nemci by potom mohli tvrdiť, že Česko-Slovensko sa rozpadlo z vnútra, nie pod ich tlakom. Sidor to odmietol. Nemcov to naštvalo a po vzniku Slovenského štátu dali podmienku, že Sidor musí opustiť Slovensko. Nová slovenská vláda to riešila tak, že poslala Sidora za veľvyslanca do Vatikánu.

V roku 1940 už aj Nemci videli, že pod Tukovým predsedníctvom vláda nefunguje ako by mala a mali už aj oni záujem, aby sa Sidor vrátil na Slovensko a nahradil Tuku vo funkcii predsedu vlády. Taký odkaz poslal iný funkcionár HSĽS Karol Murgaš po mojom otcovi Sidorovi do Ríma (Sidor ponuku neprijal a zostal v Ríme).

Pri preberaní odkazu otec povedal Murgašovi, že ak by mal odstúpiť z funkcie predsedu vlády Tuka, na rade by bol Šaňo Mach (minister vnútra). Na to povedal Karol Murgaš: „Šaňo Mach je v podstate dobrý človek, ale za predsedu vlády sa nehodí. To i Nemci vedia. Mach je doslova veľké decko so všetkými dobrými i zlými vlastnosťami. Jeho opája dav, šťastný je, keď mu dav tlieska, ale nezáleží mu na tom, prečo tlieska. Nemá systém. Taký človek nemôže byť predsedom vlády.“ (Karol Sidor: Šesť rokov pri Vatikáne, Bratislava 2012, str. 110). Nepripomína vám to niečo?"

Hlina: Ktorá iná krajina si dovolí vyhodiť 200 miliónov pre obsesiu jedného politika?
Bývalý šéf KDH Alojz Hlina sa nestotožňuje s nápadom Igora Matoviča otestovať celú krajinu. Považuje to za zbytočne vyhodených 200 miliónov eur a to len preto, aby sme zachránili kariéru jedného politika. Premiéra. Čítať ďalej
20 | 01 | 2021 | Michal Filek