Podľa trestnej právničky Evy Szabovej je trvanie kolúznej väzby neprimerané
19 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Trestná právnička Eva Szabová sa v rozhovore Pravdu venovala právam obvinených, ako aj zamedzeniu ovplyvňovania svedkov, ktorí sú podrobení neprimerane dlhej kolúznej väzbe.


"Pokiaľ chceme hovoriť o kolúznej väzbe a aj jej zmysle, treba je si v prvom rade uvedomiť niekoľko základných skutočností, ktoré súvisia s väzbou ako takou. Väzba totiž predstavuje prostriedok na zaistenie osôb v trestnom konaní, pričom potrebné je zdôrazniť, že väzba nie je v žiadnom prípade pre osobu, ktorá sa do väzby berie, sankciou – jej účelom je iba dočasne zaistiť túto osobu pre potreby prebiehajúceho trestného konania. V tejto súvislosti je naozaj nevyhnuté uvedomiť si, že väzba predstavuje zásadnejší zásah do práv a slobôd dotknutej osoby ako samotný trest odňatia slobody," uviedla známa právnička.

Szabová ďalej poznamenala, že je potrebné brať do úvahy, že pri obvinenom stále platí prezumpcia neviny. "Dôvod je jednoduchý – do väzby beriete osobu, ktorá má postavenie obvineného, teda osobu, na ktorú sa stále uplatňuje princíp prezumpcie neviny a ktorá je v očiach zákona osobou nevinnou. O vine totiž možno hovoriť až v okamihu právoplatnosti odsudzujúceho rozsudku," dodala.

Národný šport? Aj Krajčí hrozí odchodom z funkcie
Lockdown na Slovensku mal nejaký efekt, avšak mal byť už od začiatku tvrdší, uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), pričom dodal, že mu je ľúto, že sa na ňom vláda takto dohodla, informuje portál Aktuality. Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Trestná právnička upozorňuje, že kolúzna väzba je v mnohom striktnejšia ako výkon trestu odňatia slobody a obmedzenia obvineného, čo sa týka návštev či kontaktovania sa s blízkymi osobami, sú zásadné. Práve z týchto dôvodov by mala kolúzna väzba trvať iba nevyhnutne potrebný čas.

"Nanešťastie, v podmienkach Slovenskej republiky sme často svedkami neúmerného držania obvinených v kolúznej väzbe s argumentáciou, že obvinený musí zotrvať v tejto väzbe, pretože dokazovanie, respektíve výsluchy svedkov sa uskutočňujú aj na hlavnom pojednávaní, teda na súde, a preto musí vo väzbe zotrvať aj naďalej. S touto praxou sa absolútne nestotožňujem a považujem to za konanie, ktoré z môjho pohľadu presahuje hranicu zákonnosti – v zmysle zákona má totiž väzba trvať len nevyhnutne potrebný čas a len kým pretrvávajú dôvody väzby, čo v týchto prípadoch podľa mňa splnené nie je," poznamenala a dodala, že "pokiaľ kolúzna väzba trvá nad rámec nevyhnutnosti, nemôžeme s ohľadom na závažnosť obmedzení, ktorým čelí obvinený, hovoriť o znesiteľnosti," hovorí Szabová.

Taraba: Slovensko je na tom horšie ako krajiny, ktoré majú otvorené reštaurácie a žijú normálne
Opozičný poslanec Tomáš Taraba v statuse na sociálnej sieti opäť spochybnil Sulíkov falošný prístup, ako aj plošné testovanie. Vyhlásil, že Slovensko je na tom horšie ako krajiny, ktoré majú otvorené reštaurácie a žijú... Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Marek Molnár