Online výučba deti poznamená, telocvik potrebujú aj kvôli imunite, varuje fyzioterapeut
19 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Jednou z hlavných zbraní voči stresu je humor, stres je však taktiež potrebný, pretože nás posilňuje, upozorňuje český fyzioterapeut Pavel Kolář. Ten tvrdí, že online výučba detí na nich bude mať v budúcnosti negatívny vplyv, píše Česká televízia.


Súčasná pandémia podľa Kolářa zásadne ovplyvní budúcnosť detí. Napríklad online výučba a výpadok telocviku bude mať zásadný vplyv, pretože v deťoch buduje imunitu, čo nejde dohnať v dospelosti.

Podľa Kolářa je dnešná odolnosť voči environmentálnemu stresu, napríklad aj proti vírusom či baktériám, nižšia ako u generácií žijúcich pred sto rokmi. Nadváhou trpí šesťdesiat percent ľudí, pritom pohyb je významnou prevenciou proti ochoreniu ako je Covid-19, zdôrazňuje fyzioterapeut. Upozorňuje taktiež na to, že Covid-19 výraznejšie ohrozuje napríklad ľudí obéznych alebo s cukrovkou.

Deti podzvádzajú a chodia za online školu, problémom sú aj rodičia, tvrdí učiteľka
Aj slabší študenti majú zrazu úlohy bez chyby. Viac žiakov je pri dištančnej výučbe "za školou", pretože sa môžu vyhovárať na technické problémy. A ich absenciu niekedy neváhajú kryť ani samotní rodičia, prezradila učiteľka z druhého stupňa pre... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Pre ľudské telo je ale stres dôležitý, pretože aby sa naň organizmus naučil reagovať, musí sa s vypätými situáciami stretávať. "Je dôležité, aby bol stres adekvátny, aby vznikli adaptačné procesy. Stres potrebujeme, ale potrebujeme ho v určitej miere," vysvetľuje spôsob, ako sa človek vďaka stresu stáva odolnejším a silnejším.

Kolář tiež poukazuje na to, že sa ľudia musia pripraviť na dobu po koronavíruse. Pandémia totiž priniesla online výučbu, deťom chýba telocvik, a tým aj pohybová záťaž. Naopak sa zvýšil výskyt psychických chorôb ako depresia, častejšie sú u ľudí aj samovražedné myšlienky. "Doba je tak vyhrotená, že sa bude hovoriť o dobe pred koronavírusom a po koronavíruse. Je to veľmi závažné obdobie," usudzuje.

Odhaduje, že pre dnešné deti bude výpadok telesnej výchovy zásadný, pretože aj mesiac bez športovania je zložitý. Podľa Kolářa hrozí, že šport nahradia monitory počítačov a televízne obrazovky. "Pohybovú aktivitu v detskom veku v dospelosti nenahradíte. V detskom veku vznikajú pamätné stopy na telesnú záťaž v organizme, trénujete dopady pre imunitu. Tie sa fixujú a potom už sú nenahraditeľné. V dospelosti ich nemôžete vycvičiť do takej miery ako v detskom veku," varuje.

"Šport vytvára náhradu environmentálnemu stresu, ktorý sme mali v predchádzajúcej dobe, keď sme museli mať ďaleko viac prirodzenej telesnej záťaže. Tá nás adaptovala, dnes to musíme nahrádzať športom, nemáme prirodzené stresové vplyvy, voči ktorým by sme sa mohli adaptovať," vysvetľuje dopady nedostatku pohybu Kolář.

„Prekvitá“ online násilie páchané na ženách. Najbežnejšie je na Facebooku
V Austrálii bolo 65% z 1 000 respondentov vystavených nadávkam alebo urážaniu na internete a každý piaty sa obával o svoju fyzickú bezpečnosť, píše theguardian.com Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Mário Martinka