Legenda sa po desiatich rokoch vracia zo šrotoviska v Arizone - B-52 Stratofortress opäť v plnom nasadení (video)
19 | 01 | 2021 I Ivan Brožík
Zakonštruovaný B-52H Stratofortress prezývaný Wise Guy dostal nečakane nový impulz ako náhrada za inú B-52, ktorá sa zrútila. Wise Guy 14. mája 2019 po náročnejšej predletovej príprave odletel po desiatich rokoch z cintorína na leteckej základni Davis-Monthan na leteckú základňu Barksdale v Louisiane. Po ďalšej rekonštrukcii sa v týchto dňoch zaraďuje do aktívnej služby.

Na vojenskej leteckej základni v Oklahoma City začali skončili s neplánovanou údržbou dvoch bombardérov B-52H Stratofortress, ktoré boli v arizonskej púšti zakonzervované na sedem a desať rokov. Informovala o tom webová stránka leteckej základne amerického letectva Tinker. Správu prevzal web vpk.name.

Wise Guy („Múdry chlap“) - „ožil“ koncom minulého roka. Proces jeho obnovy po desiatich rokoch na skládke trval viac ako dva roky a formálne bol ukončený 30. decembra minulého roku. Je potrebné poznamenať, že najväčšie ťažkosti pre tím technikov nastali pri opätovnom vytváraní elektrických rozvodov podľa pôvodnej schémy.



Wise Guy sa konečne vracia do služby, pripojí sa k Ghost Riderovi v 5. bombardovacom krídle na leteckej základni Minot v Severnej Dakote. Počet veteránov B-52 v amerických vzdušných silách teda vzrastie na 76 lietadiel.

Pripomeňme, že tieto bombardéry boli vyrobené v rokoch 1950-1960, celkovo bolo vyrobených 744 kusov. Ich bojové zaťaženie muníciou je 31,5 tony, dolet je viac ako sedemtisíc kilometrov a maximálna rýchlosť je 957 kilometrov za hodinu.

Na šesťdesiatročných dôchodcov sú to stále úctyhodné čísla.

Núdzové pristátie B-52 US Air Force v Británii
Strategický bombardér amerického letectva bol po požiari motora nútený pristáť vo veľkej Británii. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Ivan Brožík