České média o Slovensku: Hromadné testovanie, aj Chmelárova kritika Čaputovej
19 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Začatie hromadného testovania na Slovensku sprevádzali nepríjemnosti, keďže dopoludnia tam spadol štátny internetový portál na rezerváciu termínov, informuje portál ČT24.


Podľa nedeľného rozhodnutia vlády budú Slováci potrebovať negatívny výsledok testu najnovšie aj na cesty do práce či do prírody. Bez on-line registrácie, ktorú umožnila len časť z 250 mobilných odberných miest, si záujemcovia musia u testovacích centier vystáť frontu. Podľa oznámenia na štátnom webe bola registrácia na testy pozastavená z technických príčin. Systém zrejme nezvládol nápor po ohlásení celoštátneho testovania. Popoludní však rezervačný systém začal znovu fungovať.

Portál Sputnik sa venoval prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá na Twitteri napísala, že zadržanie Alexeja Navaľného nezlomí tých, ktorí v Rusku veria na slobodu. Dodala, že politickí oponenti by mali debatovať v slobodnej a férovej diskusii a nie byť za svoje názory väznení.

Za túto reakciu si ale vyslúžila kritiku zo strany slovenského politológa Eduarda Chmelára: "Na to, aby sa prezidentka prihovorila za väzňa svedomia Juliana Assangeho jej nestačili ani dva roky. Na to, aby sa jasne postavila na stranu občanov prenasledovaní nevyspytateľným premiérom a odsúdila vládne ohýbanie ústavy, jej nestačilo ani niekoľko týždňov. Na to, aby sa zastala ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ​​jej stačilo niekoľko hodín. Nič tak nevystihuje politiku Prezidentského paláca ako práve toto, "uviedol na sociálnej sieti.

Regulačný úrad EÚ schválil vakcíny Pfizer a Moderna aj napriek pochybnej kvalite
Európska agentúra pre lieky (EMA) čelila tlaku po schválení niekoľkých vakcín proti Covid-19, informuje francúzsky denník Le Monde. Čítať ďalej
18 | 01 | 2021 | Marek Molnár