Zabíja SaS (vláda) gastrosektor?  (Gabriel Matta)
18 | 01 | 2021 I Gabriel Matta
Parlament sa na januárovej schôdzi bude v druhom čítaní venovať aj zmenám ohľadom povinnosti zamestnávateľov prispievať na stravovanie. Vláda však namiesto toho, aby pomáhala reštauráciám, pripravuje ďalší odliv peňazí. Reštauratéri hovoria jasné dosť!

O čo presne v novom návrhu ide? Vládni poslanci už raz podporili zmeny v Zákonníku práce. Teraz majú o nich rokovať v druhom čítaní a definitívne ich schváliť. Ide najmä o možnosť, aby si zamestnanec mohol vybrať, či chce dostávať príspevok v podobe stravných lístkov alebo v hotovosti. 

Návrh pritom kritizujú okrem opozície, odborov aj zamestnávatelia. Spôsobí im totiž náklady navyše – v prípade, že čo i len jeden zamestnanec bude chcieť dostávať gastrolístok alebo kartu, bude musieť zamestnávateľ viezť dva paralelné systémy. Zamestnávatelia združení v AZZZ SR kritizovali návrh už v rámci medzirezortného pripomienkovania. Celkovo v rámci neho prišlo až viac ako 300 pripomienok. Ministerstvo práce, ktoré návrh zmeny Zákonníka práce zastrešuje, ich výhrady však ignorovalo.

Zamestnanci majú pritom motiváciu ostať pri gastrolístkoch a uprednostniť ich pred hotovosťou. Ak totiž čelia exekúcii, na gastrolístky im exekútor siahnuť nemôže. V prípade hotovosti však bude mať rozviazané ruky a zamestnanec tak môže prísť o ďalšie peniaze, tentokrát tie, ktoré mu na stravu povinne dáva zamestnávateľ a exekútor mu na ne bez problémov bude môcť siahnuť.

Výpočet kritiky sa však nekončí. Najnovšie sa ozvali aj slovenské reštaurácie. V súčasnosti totiž gastrolístky predstavujú jediný nástroj, ktorý im garantuje, že zamestnanci minú peniaze na stravovanie. Nie na nákup v zahraničí alebo za nákup v zahraničných obchodných reťazcoch. Po skončení krízy tak očakávajú, že ich obrat klesne oproti predkrízovému stavu aj v dôsledku tejto zmeny.

Tie by naopak privítali, ak by sa gastrolístky a gastrokarty dali použiť len v gastrosektore a nie v supermarketoch. To by pomohlo gastrosektoru, slovenským reštauráciám a príspevok by naďalej plnil účel a míňal by sa na stravovanie. Ak si totiž časť zamestnancov vyberie príspevok v hotovosti, zákonite ho budú míňať mimo gastrosektor.

V zahraničí pritom príspevok na stravné podporujú či ho dokonca zvyšujú! Rakúsko zdvojnásobilo daňové oslobodenie stravných lístkov a Rumunsko ho zvýšilo o 25%. Vo Francúzsku stúpla hodnota gastrolístkov, čo pomáha aj v tejto situácii tamojším reštauratérom prežiť.

O návrhu by mal parlament rokovať už budúci týždeň.