Šéf WHO kritizuje nespravodlivé prerozdelenie vakcín
18 | 01 | 2021 I sefredaktor
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros kritizoval nespravodlivé prerozdeľovanie vakcíny proti novému koronavírusu. Generálny riaditeľ  WHO vyhlásil, že nie je správne, ak prednosť v očkovaní proti novému koronavírusu dostanú mladí, zdraví dospelí ľudia žijúci v bohatých krajinách pred staršími osobami v chudobnejších štátoch, informovala TASR

Na virtuálnom zasadnutí výkonnej rady WHO Tedros upozornil, že jedna nemenovaná chudobná krajina dostala len 25 dávok vakcíny, zatiaľ čo do takmer 50 bohatých štátov distribuovali viac ako 39 miliónov dávok. Svetu hrozí podľa jeho slov "katastrofálne morálne zlyhanie", čo sa týka prerozdelenia vakcín. "Za toto zlyhanie sa bude platiť ľudskými životmi a živobytím v najchudobnejších krajinách sveta," varoval.

Mnohé krajiny napriek prísľubom o rovnocennom prístupe k očkovacím látkam uprednostňujú vlastné bilaterálne zmluvy s výrobcami, tlačia na zvýšenie cien, aby mohli vakcíny zakúpiť medzi prvými. Vlani bolo uzavretých 44 takýchto zmlúv a tento rok už najmenej 12, priblížil šéf WHO. Tedros kritizoval i výrobcov vakcín, ktorí sa usilujú  povolenia od regulačných úradov získať v bohatých krajinách namiesto toho, aby svoje údaje poskytli WHO a žiadali globálne schválenie vakcíny.