"Matovič sa už s odborníkmi neradí, považuje sa za generála," hovorí šéf krízového štábu
17 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Šéf permanentného krízového štábu Peter Škodný vie o spolupráci s premiérom Matovičom svoje. Predseda vlády sa pred verejnosťou vždy odvolával na to, že v dnešnej krízovej situácii sa krajina riadi odporúčaniami odborníkov. Na to má Škodný tiež svoj názor, informuje Denník N.


"Kým ešte býval ústredný krízový štáb, pozývali ma tam. Ten však, pre mňa zo záhadných dôvodov, od 8. decembra nezasadal. Do riešenia covidu už dlhšie inak nezasahujem. Keď to zosumarizujem, spolupráca s vládou je v tejto chvíli minimálna, v porovnaní s minulosťou blízka nule," konštatuje Škodný a dodáva: " Z permanentného krízového štábu už podľa mojich vedomostí nikto neradí."

Na otázku, prečo krízový štáb nezasadá Škodný ponúkol iba domnienku - "Spúšťačom bolo pravdepodobne celoslovenské testovanie. Povinné a s modrými papierikmi. Nebolo to schválené."

"Špekulujem, ale možno keď ľudia na ústrednom krízovom štábe majú názory, ktoré nie sú úplne konformné s tým, čo si želajú niektorí členovia vlády, tak je pre nich jednoduchšie, ak takéto názory nebudú musieť počúvať," dodáva Škodný a je si istý, že schopnosť vlády aktívne počúvať iný názor je omnoho nižšia, ako bola.

Je to možné? Česi informujú, že tento rok postaví Slovensko o 11 km viac diaľnic, ako oni
Slováci často a radi kritizujú slimačie tempo výstavby diaľnic. So zaujímavou informáciou v tejto súvislosti včera vyšla spravodajská televízia CNN Prima News. Informuje totiž, že Slovensko tento rok predstihne Česko vo výstavba diaľnic o viac ako... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek


"Na Slovensku z neznámych dôvodov vznikol dojem, že premiér je generálny riaditeľ krajiny a ministri, a de facto všetci, sú jeho podriadení," hovorí Škodný a na otázku, či má vôbec minister zdravotníctva na Slovensku nejaké slovo potom, čo vláda neschvaľuje jeho návrhy, jednoznačne dodal: "Na jeho mieste by som  odstúpil. Na protest. Má zodpovednosť za to, čo sa deje v zdravotníctve, a je si vedomý následkov neprijatia jeho návrhu."

"Vie, že vláda urobila voči ľuďom nezodpovedné rozhodnutie. Ak by som bol na jeho mieste a vláda by neprijala opatrenia, aj napriek dátam, ktoré by som im ukázal, tak ak cítim zodpovednosť voči krajine, nechcel by som mať s tým rozhodnutím nič spoločné a dal by som to všetkým takto najavo."

"Plošné testovanie? Viac ľudí sa nakazí, ako zistíme pozitívnych," hovorí analytik
Jeden zo zakladateľov platformy Dáta bez pátosu, analytik Ivan Bošňák poskytol rozhovor pre portál cas.sk. Čo z neho vyplýva? To podstatné je, že hnať ľudí v tejto zime do šóry čakať na testovanie mimo ohnísk nákazy je kardinálna blbosť. Viac ľudí... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek