Je to možné? Česi informujú, že tento rok postaví Slovensko o 11 km viac diaľnic, ako oni
17 | 01 | 2021 I Michal Filek

Slováci často a radi kritizujú slimačie tempo výstavby diaľnic. So zaujímavou informáciou v tejto súvislosti včera vyšla spravodajská televízia CNN Prima News. Informuje totiž, že Slovensko tento rok predstihne Česko vo výstavba diaľnic o viac ako 11 kilometrov. 


CNN Prima News informuje, že nové úseky diaľnic v ČR pribúdajú len veľmi pomalým tempom. Až tento rok majú sprevádzkovať rekordných 46,5 km, čo mal byť volebný triumf vládneho hnutia ANO a ich premiéra Andreja Babiša. Ten bol celé roky za pomalú výstavbu diaľnic kritizovaný.

Ukazuje sa však, že ani toto tempo výstavby sa nemôže porovnávať so susedmi. Dokonca aj Slovensko totiž, podľa CNN Prima News, tento rok otvorí viac kilometrov diaľnic, ako Česi.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) a ministerstvo dopravy SR sa totiž údajne chystajú otvoriť 58 km nových diaľnic. "Na tom sa najväčším dielom podieľa bratislavský obchvat v dĺžke 26 km. V priebehu januára by sa mal tiež dokončil zrejme najzložitejší úsek D1, teda tunel Višňové," píše na svojej internetovej stránke CNN Prima News. Informovať o tom mal server zdopravy.cz.

Ficov obľúbený hotel Zlatý kľúčik zmenil majiteľa
Hotel spájaný s Norbertom Bödörom, kde prespával Robert Fico, má nového majiteľa. Je ním bývalý zamestnanec, ktorý z neho vyhodil v minulosti "príliš zvedavých" novinárov. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


CNN sa však mýli. Nesprávne totiž interpretuje informáciu, ktorá sa týka tunela Višňové. Ten už mal byť síce hotový niekoľko rokov, ale v súčasnosti stále len čaká na víťaza verejného obstarávania na zhotoviteľa.

Portál zdopravy.cz presne uviedol toto: "Už v januári by mal byť otvorený ďalší úsek diaľnice D1, konkrétne Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Ten je hotový, chýba ale privádzač. Na stavbu nadväzuje jeden z najproblematickejších úsekov diaľničnej siete: tunel Višňové. Jeho stavbu musí NDS po odchode talianskych stavbárov súťažiť znova, aktuálne najvýhodnejšiu ponuku poslala Skanska.

V každom prípade však, podľa CNN Prima News, postaví tento rok Slovensko o 11 km diaľnic viac, ako ČR, napriek tomu, že sa u našich západných susedov stavia najlepšie za posledné roky.

 

Tajný stavebný projekt. V Nemeckom Sasku plánujú väzenie pre odmietačov korony
Nemecká spolková krajina Sasko plánuje v Drážďanoch korona zariadenie určené na „nútené umiestnenie“. Podľa nemeckého denníka Bild, ide o „korona väzenie“ pre ľudí, ktorí opakovane porušujú karanténu ako aj pre odmietačov... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Gabriel Matta