Kandidát na špeciálneho prokurátora Vasiľ Špirko o svete mocných, z ktorých mnohí sú ešte stále mocní
17 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Prichádza - podľa vlastných slov -  s novou koncepciou riadenia a rozvoja špeciálnej prokuratúry. Myslí si, že akákoľvek prokuratúra by mala byť nielen nezávislá od politiky, ale mala by sa takou aj javiť v očiach verejnosti.


Na kandidáta na post špeciálneho prokurátora navrhol Vasiľa Špirka poslanec za OĽaNO Dominik Drdul. Pre nadriadených bol vraj vždy problém - píše v rozhovore sa kandidátom web dennikn.sk.

"Práve zrušením vojenskej prokuratúry a stratou dovtedy váženej autority vojenskej prokuratúry, sa polícia dostala do stavu v akom je dnes, že jedna generácia riadiacich autorít polície a NAKA je buď vo väzbe, alebo trestne stíhaná za najzávažnejšie trestné činy." Konštatuje Špirko.

"Ja som bol problémový stále" - hovorí o sebe kandidát na post špeciálneho prokurátora Vasiľ Špirko. "Viete, nemal som problém povedať, že počas pracovného času sa nemá piť alkohol, ale sa má robiť. Alebo, keď mali svojich policajtov a nechceli ich stíhať, tak ja som ich stíhal a niekedy som to robil aj tak, aby si to nevšimli, keď neboli v robote. Na dopravákov som bol za korupciu vysadený, tí brali peniaze neuveriteľným spôsobom. Jeden dostal odo mňa dokonca 16 rokov. Zastavoval autá, vyžiadal si vizitky, akože nedal pokutu, a potom po mesiaci prišiel za nimi a takto vymámil od 22 poškodených štyri a pol milióna korún. Nadriadení ma volali jednoducho “prúserák”."

Tak predsa! Lipšic chce byť špeciálny prokurátor. Teraz to už len politicky "uhrať"
Daniel Lipšic bude kandidovať za špeciálneho prokurátora. Advokáta a bývalého ministra navrhne na funkciu Právnická fakulta Univerzity Komenského. Potvrdil to jej dekan Eduard Burda. Čítať ďalej
16 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Vasiľ Špirko sa verejne ohlásil už pár dní po vražde novinára Kuciaka. "Aj som to vtedy povedal, že už len disponovanie určitými informáciami môže byť nebezpečné. Mojou základnou motiváciou bolo, že som vôbec odmietol pripustiť, aby zo strany vrcholových predstaviteľov politickej moci pomocou predstaviteľov policajného zboru dochádzalo k niečomu takému, že sa rozhodnú zbavovať nepohodlného prokurátora. Bolo to, a aj v súčasnosti to pre mňa je niečo absolútne neprijateľné a neakceptovateľné." Dodáva, že "inú ochranu okrem verejnosti som nemal".

"Nie som revanšistický typ a nepotrebujem cítiť zadosťučinenie z toho, že je niekto vo väzbe. Za satisfakciu považujem jedine to, že sa potvrdili moje tvrdenia o pomeroch v polícii z rokov 2015 alebo 2016, na ktoré som upozorňoval. Stále však platí prezumpcia neviny." Súbežne o sebe tvrdí Vasiľ Špirko.

Na otázku dennikn.sk v nasledujúcom znení: "Zdá sa, že koalícia sa dohodla na voľbe špeciálneho prokurátora už pri voľbe generálneho prokurátora a že sa ním stane Daniel Lipšic. Ako to budete vnímať?" Vasil Špirko odpovedal:

"Politické dianie vnímam okrajovo, nemám informácie, či došlo k dohodám. Prichádzam s novou koncepciou riadenia a rozvoja špeciálnej prokuratúry a ostatné veci idú mimo mňa. Pán Lipšic pochádza z politického prostredia, prežil v ňom podstatnú časť svojho aktívneho života a myslím si, že aj verejnosť ho vníma skôr ako politika. Myslím si, že akákoľvek prokuratúra by mala byť nielen nezávislá od politiky, ale mala by sa takou aj javiť v očiach verejnosti."

Matovič sa zastáva Lipšica: Bol by dobrým špeciálnym prokurátorom
10 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová