Intelektuáli vyzývajú Matoviča na zodpovedné uplatňovanie moci a kultivovanú komunikáciu
17 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Skupina slovenských intelektuálov poslala otvorený list predsedovi vlády Igorovi Matovičovi, v ktorom ho okrem iného prosia, "aby svoje kompetencie a politickú moc používal striedmo a uvážlivo".


"Obraciame sa k Vám v pevnej viere, že nasledujúci otvorený list pochopíte správne. Nie je dôležité, či sme Vás volili alebo voliť budeme, ale ak sa aspoň zamyslíte nad tým, ako Vás vidíme my, naše spoločné šance na perspektívnu budúcnosť jednoznačne vzrastú." Píše sa v otvorenom liste, ktorý zverejnila webová stránka petice.com. Redakcia HD uverejňuje bez zásahu jeho znenie.


"Ste premiérom v neobyčajne ťažkých časoch. Sú veci, na ktoré máte talent a zdá sa, že zásadné postoje, také zriedkavé vo vrcholovej politike na Slovensku, sú pevnou súčasťou Vašej hodnotovej výbavy. Za to si Vás primerane vážime.


No je tu aj niekoľko hlbokých problémov spojených so štýlom vládnutia, aký uplatňujete. Každý z nás vie, že je dôležité nielen to, čo robíme, ale aj to, ako to robíme. Tu Vám musíme otvorene a nahlas povedať, že to, ako zdôrazňujete, že Vám osobne záleží na každom jednom živote, zvládnutiu pandémie nepomáha. Už len týmto tvrdením staviate všetkých ostatných do pozície, že im na životoch blížnych záleží menej a teda nie dosť. Opakované zdôrazňovanie tohto Vášho postoja, ktorý mimovoľne vyvoláva pocit, že ním prekrývate chýbajúce argumenty, sa tak nechtiac podobá na konanie človeka, ktorý sa rád vystatuje svojou nábožnosťou či počestnosťou.

"Matovič sa už s odborníkmi neradí, považuje sa za generála," hovorí šéf krízového štábu
Šéf permanentného krízového štábu Peter Škodný vie o spolupráci s premiérom Matovičom svoje. Predseda vlády sa pred verejnosťou vždy odvolával na to, že v dnešnej krízovej situácii sa krajina riadi odporúčaniami odborníkov. Na to má Škodný tiež... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Vaše spontánne a verbálne vynaliezavé reakcie na konanie partnerov, názorových protivníkov, či dokonca odborníkov, ktorí nehovoria to, čo je v súlade s vašou osobnou predstavou majú síce v sebe punc autentickosti, no to je len jeden z predpokladov potrebných na zvládnutie ťažkých situácií. Navyše stále platí, že kto seje vietor, skôr či neskôr zožne búrku. Mohli by sme tu dlho citovať autority, skúsenosti a štatistiky preverené vekmi, no na to nemáme čas. Veríme, že chápete, o čo nám ide – vodcu robia zmysluplné činy, nie prázdne slová, ktoré je potrebné potichu nechať odznieť do stratena alebo nebodaj odvolávať. Skutočný líder nepodlieha pokušeniu prípadný nedostatok odbornosti nahrádzať autoritatívnymi riešeniami, či nebodaj postihom tých, ktorí mu oponujú. Veríme, že viete aj počúvať a že keď už počúvate, tak aj počujete. Inak by sme Vám nepísali.

Mnohí z nás, podpísaných pod tento otvorený list, sami vedú, či viedli desiatky a stovky ľudí, ktorí čakali a čakajú na naše pokyny. Vieme, že na to, aby sa lídrove predstavy mohli realizovať, jeho pokyny musia byť jasné a presné. Musia sa opierať o uveriteľnú argumentáciu a ich nositeľ nesmie pútať viac pozornosti než obsahová stránka prinášanej informácie. Prepáčte, ale to isté potrebujeme od Vás, premiéra Slovenskej republiky. A pokiaľ ide o emócie, provokácie, či to, čo Vy nazývate podrazmi – skutočného lídra pri ich zvládaní ctí iba vysoká miera zdržanlivosti a trpezlivosti. Prajeme Vám, aby ste tieto cnosti v sebe našli.

Ste v pozícii šéfa exekutívy. Pokiaľ ide o zvládanie krízových situácií, nikto v našej krajine nemá väčšie právomoci ako práve Vy. Veľmi pekne Vás preto prosíme, aby ste svoje kompetencie a politickú moc používali striedmo a uvážlivo. Ak sa Vám to podarí, môžete rátať s našou pomocou a podporou naprieč názorovým spektrom. Ešte nie je neskoro, lebo hoci je hodne po dvanástej, aj neskoro je oveľa lepšie, než nikdy."

Pod list sa podpísali, napríklad, prozaik Silvester Laurík, prozaička Daniela Kapitáňová, literárny publicista Dado Naď, či herec Lukáš Latinák a mnohí ďalší.

Historik vidí paralelu - Matoviča prirovnal k Vodcovi z druhej svetovej vojny
Pôvodne historik a jeden z predchádzajúcich ministrov Školstva, Dušan Čaplovič, použil veľmi ostré prirovnanie. Urobil tak po tom, ako si vypočul názory odborníkov na plošné testovanie a následne ich kritiku zo strany predsedu... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Brožík