Hlas: Koalícia pomohla naplniť premiérovu obsesiu z plošného testovania
17 | 01 | 2021 I tasr

Vládna koalícia sa stala spolupáchateľom premiéra Igora Matoviča (OĽANO) pri napĺňaní jeho obsesie z celoplošného testovania. Myslí si to strana Hlas-SD, ktorej stanovisko k oznámenému schválenému uzneseniu vlády oznámila hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.


Vláda rozhodla na nedeľňajšom mimoriadnom rokovaní o spojení zákazu vychádzania s plošným celoslovenským skríningom. Obyvatelia majú využiť možnosti, ktoré majú na pretestovanie. Hlas však upozorňuje na to, že od 27. januára bude negatívny test podmienkou na cestu do práce alebo pobyt v prírode, čím sa testovanie stalo podľa strany de facto opäť povinným.

"Jediným rozdielom od novembrového 'vylodenia v Normandii' je rozšírenie počtu testovacích dní z dvoch na deväť dní, no s výrazne nižšími možnosťami nechať sa otestovať," upozornila Medveď Macíková. "Hlas-sociálna demokracia preto žiada vládu, aby bolo toto testovanie dobrovoľné a aby namiesto celoplošného skríningu pomohla s testovaním samosprávam v najzasiahnutejších oblastiach," dodala.

 

Vláda rozhodla: Od 18. do 26. 1. sa musíte dať otestovať, inak sa do práce a prírody nedostanete
Vláda schválila plošné skríningové testovanie. Znamená to, že sa od 18. do 26. januára musíte dať otestovať hocikde, kde to bude možné. Od 27. januára sa bez negatívneho výsledku nedostanete do práce, ani do prírody. Ďalšie testovanie bude následne... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Michal Filek


Vláda po týždni diskusií rozhodla o tom, že uskutoční od 18. do 26. januára kontinuálny skríning na celom Slovensku, ktorý má ukázať celoplošnú situáciu s pandémiou. Podľa výsledkov pretestovania sa má SR rozdeliť na 37 horších a 36 lepších okresov s tým, že v tých horších sa bude skríning opakovať. Vláda tiež rozhodla o tom, že predlžuje zákaz vychádzania do 7. februára. Po 27. januári má byť podmienkou cesty do práce negatívny antigénový alebo PCR test, rovnako aj pre pobyt v prírode. Podmienka sa však nebude týkať mládeže do 15 rokov a seniorov nad 65 rokov ani ťažko zdravotne postihnutých.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) verí, že pretestovanie i efekt pokračujúceho lockdownu umožní už od 1. februára, možno i skôr, uvoľňovanie opatrení.

Marček: „Pýtam sa tejto diletantskej vlády na čele s psychopatom... dokedy nám budete odopierať naše práva?“
Bývalý poslanec, Peter Marček, kladie po rozhodnutí vlády o ďalšom celoplošnom testovaní niekoľko otázok. „Nezdá sa vám, že nám zobrali všetky práva, právo na voľný pohyb, právo na prácu, právo na vzdelanie pre naše deti, právo na bezplatnú... Čítať ďalej
17 | 01 | 2021 | Petra Demková