Sulík by mal lepšie výsledky, keby ho Matovič neposlal do Mongolska, píše Cigániková
16 | 01 | 2021 I Imrich Kovačič

So Sulíkom by sme mali lepšie výsledky a jasný plán, keby ho premiér neposlal do Mongolska


"Od 1.11 napísal pán premiér 128 statusov, z toho viac ako štvrtinu venoval hľadaniu neexistujúceho nepriateľa a obviňovaniu", rozoberá aktuálnu situáciu poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková vo svojom blogu.

Ešte v lete, po spoločnom zvládnutí prvej vlny, žiadala SaS zabezpečiť testovanie na hraniciach Slovenska. "Napriek tomu, že toto Richard Sulík opakovane žiadal na Ústrednom krízovom štábe (ÚKŠ), aj na vláde, o čom sú záznamy, nehádzal na nikoho vinu, keď sem druhá vlna prišla cez tie hranice, ktoré by boli bývali kontrolované, ak by pán premiér miesto útokov počúval dobré rady.", tvrdí poslankyňa.

SaS podľa nej podporovala plošné testovanie, aby na základe celoplošných výsledkov testovania následne vedela vláda prijať zodpovedné regionálne opatrenia a overovanie následnými PCR testami. "Aby sme vedeli, v ktorých regiónoch majú byť prísnejšie opatrenia a kde sa môžu uvoľniť. Mohli sme mať presnejšie dáta a lepšiu motiváciu ľudí, keby pán premiér neútočil opäť, a počúvol dobre mienené rady." prízvukuje Cigániková.

Minister hospodárstva Richard Sulík však už neostal ticho a verejne pomenoval kľúčové nedostatky v celom procese. V reakcii na to dostal od premiéra úlohu predstaviť v priebehu 3 dní komplexný plán, ktorý minister zdravotníctva dovtedy nedokázal pripraviť ani len náznakom. Ten mal priniesť okamžité hotové riešenia.

http://somzdediny.hlavnydennik.sk/matovica-drzia-pri-moci-dvaja-rivali-problem-je-vsak-sulik/

Tento plán Sulíkovci zverejnili 21. novembra a pribalili k tomu aj odporúčania čo robiť v otázke testovania, trasovania, hraníc, komunikácie a pod. S týmto plánom ich však premiér poslal do Mongolska a nič iné nenavrhol. Len sa zacyklil v hejte k vlastným partnerom a rozprávkam o nekonečnom povinnom pravidelnom celoplošnom testovaní.

"Pán premiér sa celý december zaoberal hľadaním neexistujúceho nepriateľa a žiaľ nekonal." píše Cigániková. "O regionálnych opatreniach nechcel ani počuť a tváril sa, akoby jediná správna cesta bolo len a len celoslovenské plošné testovanie. Nepriatelia boli všetci, ktorí navrhovali čokoľvek iné – Sulík, SaSkári, vedci, prezidentka... Premárnený mesiac nás priviedol do situácie, v ktorej sme dnes." uzatvára poslankyňa SaS.

Premiér Matovič dostal všetko čo chcel:

  • Zavreté školy už 6 mesiacov.

  • Zavreté reštaurácie od 15.10. (okrem terás).

  • Fitnescentrá len do 6 osôb.

  • Otvorené kostoly, otvorené lyžiarske strediská.

  • Nezrušené vlaky zadarmo.

  • Plošné testovanie celého národa v dvoch vlnách.

  • Zmena ústavného zákona, aby mohol byť núdzový stav opakovane vyhlásený.


Nedostal iba druhé kolo testovania, kde sa proti tomuto jeho návrhu postavili prakticky všetci. Napriek tomu, je situácia taká aká je.

Matovič svoje stanovisko k testovaniu nemení. Vláda ho dnes neodobrila
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nemení svoje stanovisko, ktoré sa týka formy a spôsobu plošného testovania. Povedal to po piatkovom rokovaní vlády s tým, že finálne rozhodnutie príde v sobotu (16. 1.) Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR