Pozor na podvodníkov, tvária sa, že volajú z infolinky Microsoft. Chcú sa vám dostať do PC
16 | 01 | 2021 I Michal Filek

Podvodníci skúšajú taktiku, ktorou chcú pôsobiť vierohodnejšie. Píše stránka zive.aktuality.sk. V poslednej dobe sa podvodníci tvária, že telefonujú z infolinky spoločnosti Microsoft ohľadom operačného systému Windows.


Na problém upozornil na sociálnej sieti aj Radovan. "Prosím Vás, ak Vám bude volať niekto so slovenského čísla anglicky hovoriaci, akože z Microsoftu, je to podvod! Nič nikomu nezadávajte do počítača a nesťahujte. Mne volali zo štyroch čísel, pokiaľ som im nepovedal, že to budem riešiť s políciou," varuje priateľov Radovan.

Portál zive.aktuality.sk uvádza, že podvodníci sa snažia ľudí presvedčiť, aby si do počítača nainštalovali softvér a vyriešili si tak údajný problém s bezpečnosťou zariadenia. Je to klamstvo, o stave systému nemôžu vedieť nič.

"Upozornení na podobné aktivity registrujeme viacero. Väčšinou podvodníci komunikujú v angličtine, využívajú ale aj nemecky hovoriacich pracovníkov. Dlho išlo o hovory na pevné linky Telekomu, neskôr pribudli aj volania na mobilné čísla," uvádza portál.

 

V Kolíkovej komisii na vyšetrovanie tragédie generála Lučanského nominovali švagrinú mafiána
Právničkou, ktorá je členkou nezávislej komisie na prešetrenie samovraždy Milana Lučanského, je právnička Zuzana Lališová. Jej švagrom je Róbert Lališ, známy pod prezývkou Kýbel. Ten je v súčasnosti odsúdený na doživotie za riadenie zločineckej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021


Útočníci ale začali využívať aj číslo s predvoľbou z Martina. Čitateľ zive.aktuality.sk upozornil na číslo +421 43 343 36 23, teda 043 343 36 23. Nemusí ale ísť o slovenských prevádzkovateľov, môžu ho využívať aj tí zo zahraničia. Po zodvihnutí sa z linky ozval anglicky hovoriaci človek.

Kto je majiteľom čísla, sa, podľa stránky, nedá zistiť, štátne úrady ani operátori to nemôžu komentovať. Nedá sa ani dovolať naspäť. Teoreticky môže ísť aj o maskovanie, teda z neho záškodníci ani nevolajú, len sa tak tvária.

"Dôrazne upozorňujeme, aby ste s takýmito volajúcimi nekomunikovali, hovor ukončili a číslo si zablokovali. Microsoft zákazníkom Windows takto nevolá a bezpečnosť systémov týmto spôsobom nerieši. Ide o podvod. Pridaním neznámeho softvéru do systému človek riskuje zašifrovanie dát s následným vydieraním, kradnutie údajov či prítomnosť vírusu alebo programov útočiacich na iné počítače. Žiadnu inú motiváciu ostatne útočníci ani nemajú," uvádza stránka zive.aktuality.sk.

 

Baránek Matovičovi: "Plagiátor cvičí s vedeckými kapacitami. To je prípad pre psychiatra, inde by boli ľudia v uliciach"
"Je pred nami politicky búrlivý rok, myslí si politický analytik Ján Baránek. Upozorňuje, že “padáme doslova do sociálnej priepasti” a nemôžeme vyhadzovať peniaze len na testy, ale treba aj zachraňovať ľudí. “Pokiaľ parlament nepovie „dosť!“, budú... Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Brožík