Pohreby zdraželi aj o tisícku! Slovensko nestíha pochovávať zosnulých na Covid
15 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Toľko mŕtvych sme na Slovenku ešte nemali! Extrémne vyťažené sú nielen nemocnice, ale aj pohrebné služby, krematóriá a cintoríny, upozorňuje  portál 1pluska.sk.


Zosnulých na koronavírus už v niektorých mestách nestíhajú pochovávať, no najhoršie na tom je, že niektoré pohrebníctva začali situáciu zneužívať. Za poslednú rozlúčku s príbuznými pýtajú od pozostalých aj 1 000 eur navyše!

Kým ešte začiatkom mája sa premiér Igor Matovič mohol pochváliť, že máme najmenej úmrtí na COVID-19 v Európe, dnes sme presne v opačnej situácii. V pondelok 11. januára bolo Slovensko krajinou s najvyšším počtom obetí covidu na milión obyvateľov na svete!

Hrozivé čísla mŕtvych potvrdzujú aj štatistiky ministerstva vnútra. Za rok 2020 zomrelo na Slovensku najviac ľudí od konca druhej svetovej vojny. Kým bežne zomrie u nás ročne okolo 52-tisíc ľudí, vlani sme mali až takmer 60-tisíc nebožtíkov.

Bratislavská radnica hľadá profesionálneho vraha komárov
15 | 01 | 2021 | sefredaktor


Problémom začínajú byť aj chýbajúce rakvy. Horšie, než my, sú na tom v susednom Česku. Česi boli nútení zakázať vývoz rakiev do zahraničia, keďže ich majú akútny nedostatok.

Veľký dopyt po pohreboch sa už odrazil aj na cenách. Pohrebným službám navyše stúpli náklady pre hygienické opatrenia. Investovať museli do ochranných pomôcok a dezinfekčných prostriedkov, ktoré potrebujú napríklad pri vývoze z bytu, keď dezinfikujú vozidlo, odev, atď. „Štát nám nedal ani jedno rúško, každý si to musí zaobstarať sám,“ tvrdí predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž.

Komplikáciou tiež je, že zamestnanci viacerých pohrebných služieb majú strach manipulovať s obeťami covidu a obliekať ich. Niektoré pohrebné služby riešia situáciu po svojom. Od pozostalých začali pýtať za obliekanie mastné príplatky. Tento postup ale Stríž neschvaľuje. „Odsudzujem tie pohrebné služby, ktoré si hyenským spôsobom vypýtajú 500 až 1 000 eur za obliekanie zosnulých. Týmto štýlom by to nemalo ísť,“ povedal Stríž.

Blaha radí Tódovej: Vykašli sa na žurnalistiku a skús kariéru v OĽaNO
Opozičný poslanec Ľuboš Blaha vydal ďalší zo svojich statusov na facebooku, prostredníctvom ktorého dal "desať priateľských rád pre slovenských žurnalistov, osobitne pre Moniku Tódovú". Jeho stranícky šéf Robert Fico poukázal vo štvrtok na... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Michal Filek


Úrad verejného zdravotníctva obavy vyvracia: „Koronavírus v tele zosnulého na ochorenie COVID-19 stráca replikačnú schopnosť, jeho telo je infekčné, no minimálne. Prevádzkovateľ pohrebnej služby je povinný poskytovať zamestnancom osobné ochranné pracovné prostriedky používané pri manipulácii s ľudskými pozostatkami,” reagovala hovorkyňa Dáša Račková.

Kapacitné problémy pociťujú už aj krematóriá. Tých je na Slovensku 7, no jedno v Banskej Bystrici momentálne nefunguje. Ostatné spaľujú v 24-hodinovom režime. Jedno krematórium denne spopolní najviac 22 nebožtíkov. Proces spaľovania pozostatkov sa nedá urýchliť, a preto sa môže stať, že na urnu s popolom svojho blízkeho budú pozostalí musieť čakať namiesto klasických 7 dní aj 3 – 4 týždne.

Pravidlá na pohreboch sa pre pandémiu zmenili. Počet osôb je obmedzený na 6, pri väčšom počte musia mať všetci negatívny test. "Mnohé rodiny obetí tieto pravidlá pohoršujú," tvrdí Stríž a vysvetľuje: "Napríklad na emotívnych rómskych pohreboch. Neviem si ani predstaviť, aby im niekto povedal, že sa môžu zúčastniť len šiesti. Tá emócia by tam určite vybuchla a došlo by ku konfliktu."

Je to tu: Chmelár vyzýva ľudí postaviť sa na odpor proti celoplošnému testovaniu
Eduard Chmelár včera na facebooku vyzval ľudí na odpor podľa článku 32 Ústavy SR. Žiada ich, aby nenásilnou formou odmietli celoplošné testovanie a nezúčastnili sa na ňom. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Michal Filek