Fico sa sťažuje predsedovi súdu na spoluprácu sudkyne a novinárky Tódovej, aj v prípade Lučanského väzby
15 | 01 | 2021 I tasr

Robert Fico v otvorenom lister predsedovi Špecializovaného trestného súdu Jánovi Hrubalovi poukázal na blízky vzťah sudkyne Pamely Záleskej, ktorá vzala do väzby aj Milana Lučanského a novinárky denníka N Moniky Tódovej. Tá mala ovplyvňovať verejnú mienku v neprospech nebohého generála. List uverejňujeme v plnom znení. 


Vážený pán predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS),

medializované informácie, ktoré nikto zo zainteresovaných nepoprel,  bez akýchkoľvek pochybností potvrdzujú nadštandardný osobný vzťah medzi novinárkou Denníka N p. Monikou Tódovou a sudkyňou Vášho súdu p. JUDr. Pamelou Záleskou.
Už len samotné fakty, že menované osoby spoločne absolvujú testovanie v zdravotníckom zariadení (21. decembra 2020), aby potom následne mohli spoločne stráviť dovolenku, vyvolávajú celý rad otázok o vhodnosti takéhoto postupu zo strany sudkyne Špecializovaného trestného súdu.

Vážený pán predseda,

podstatne závažnejšou skutočnosťou je evidentná spolupráca a výmena informácií medzi menovanými osobami, čo vyvoláva mimoriadne vážne obavy, pokiaľ ide o objektívnosť, nestrannosť a nezávislosť rozhodovania p. JUDr. Pamely Záleskej. Nie je potrebné preukazovať, že takáto spolupráca jednoznačne prebiehala v prípade trestného konania vedeného voči nebohému generálovi Milanovi Lučanskému, kde p. Monika Tódová preukázateľne ovplyvňovala verejnú mienku v neprospech generála Lučanského, vytvárala spoločenský tlak na vznesenie obvinenia a vzatie do väzby uvedenej osoby a kde to bola práve p. JUDr. Pamela Záleská, ktorá prijala kontroverzné rozhodnutie o vzatí generála M. Lučanského do väzby. Po tragickej smrti generála je to opäť p. Monika Tódová, ktorá pokračuje v priamej obhajobe rozhodnutí prijatých proti generálovi Lučanskému a uverejňuje interné informácie, za normálnych okolností fungujúceho právneho štátu neprístupné verejnosti.

 

Blaha radí Tódovej: Vykašli sa na žurnalistiku a skús kariéru v OĽaNO
Opozičný poslanec Ľuboš Blaha vydal ďalší zo svojich statusov na facebooku, prostredníctvom ktorého dal "desať priateľských rád pre slovenských žurnalistov, osobitne pre Moniku Tódovú". Jeho stranícky šéf Robert Fico poukázal vo štvrtok na... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Michal Filek


Vážený pán predseda,

sme svedkami stavu, kedy sa z väzby stala obligatórna záležitosť. Pod tlakom médií a zo strachu prípadnej mediálnej diskreditácie sudcovia prijímajú diskutabilné rozhodnutia o vzatí do väzby ako na bežiacom páse. Toto nemá s právnym štátom nič spoločné. A spolupráca osobne zaangažovanej novinárky do prípadu generála Lučanského so svojou priateľkou sudkyňou, ktorá v danom prípade prijala mimoriadne citlivé rozhodnutie zasahujúce do osobnej slobody obvineného a ktorej rozhodnutie po smrti obvineného generála novinárka vehementne obhajuje, sa ukazuje ako osobitne nebezpečná a protirečivá snahám o zvýšenie dôveryhodnosti súdnictva. Keďže politická orientácia Denníka N a novinárky p. Moniky Tódovej je bez akýchkoľvek pochybností zrejmá, jej súčinnosť so sudkyňou p. JUDr. Pamelou Záleskou je vnímaná ako dôkaz silného politického pozadia mnohých rozhodnutí o vzatí do väzby realizovaných v roku 2020.

Vážený pán predseda,

vzhľadom na vyššie uvedené si dovoľujem upriamiť Vašu pozornosť na tento druh neprijateľnej a nebezpečnej justično-mediálnej spolupráce vychádzajúcej z osobného vzťahu a spoločných súkromných aktivít novinára a sudcu a požiadať Vás o vyvodenie právnej alebo etickej zodpovednosti voči menovanej sudkyni Špecializovaného trestného súdu p. JUDr. Pamele Záleskej.

S úctou
Robert Fico

Blaha: úzke kontakty novinárky a sudkyne, ktorá poslala generála Lučanského do samoväzby - to je masaker
14 | 01 | 2021 | sefredaktor