Dve tretiny Američanov nechcú, aby Trump zostal vo verejnom živote
15 | 01 | 2021 I tasr

Viac ako dve tretiny Američanov chcú, aby dosluhujúci prezidenta Donald Trump prestal pôsobiť vo verejnom živote, keď sa 20. januára skončí jeho funkčné obdobie v Bielom dome. Vyplýva to z nového prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Pew Research Center.


Trumpovo pôsobenie vo funkcii prezidenta USA hodnotí pozitívne rekordne nízky počet respondentov - iba 29 percent. Aj jeho priaznivci pritom čoraz častejšie deklarujú, že sú nespokojní s jeho správaním sa a konaním po novembrových prezidentských voľbách.

K tomuto prudkému poklesu v hodnotení dosluhujúceho prezidenta došlo po vpáde Trumpových priaznivcov do komplexu vládnych budov na Kapitole vo Washingtone, ktorý sa odohral 6. januára a vyžiadal si aj obete na životoch.

V reakcii na to Snemovňa reprezentantov Kongresu USA v stredu schválila podanie ústavnej žaloby (impeachmentu) na Trumpa, a to za "podnecovanie povstania". Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát.

 

Buriči chceli v Kongrese zajať a zavraždiť zákonodarcov
Americká prokuratúra je teraz presvedčená, že stúpenci prezidenta Donalda Trumpa plánovali minulý týždeň počas obliehania budovy Kongresu "zajať a zavraždiť volených predstaviteľov". Píše sa to v novom dokumente podanom na súde, informovala v... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr


Agentúra DPA s odvolaním sa na prieskum inštitútu Pew Research Center, že iba asi štvrtina opýtaných si myslí, že republikánsky prezident nenesie za násilnosti na Kapitole určitú zodpovednosť.

Trump totiž 6. januára v príhovore k svojim priaznivcom zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o sfalšovaných prezidentských voľbách a následne ich vyzval, aby pochodovali na Kapitol. Neskôr, keď situácia okolo Kapitolu už eskalovala, im odkázal, aby "išli domov". Neskôr však poprel, že by svojich stúpencov podnecoval k násilnostiam.

V ostrom kontraste s vnímaním Trumpa je postoj respondentov k jeho nástupcovi vo funkcii prezidenta USA Joeovi Bidenovi: jeho správanie sa a konanie za posledné dva mesiace hodnotí kladne 64 percent spomedzi opýtaných.

 

Nácvik inaugurácie Bidena sa posunie o deň pre obavy o bezpečnosť
Nácvik inaugurácie novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý bola naplánovaná na nedeľu, sa z bezpečnostných dôvodov posunie na pondelok. Informoval o tom vo štvrtok neskoro večer týždenník Politico, ktorý citoval dvoch ľudí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | tasr