O výnimku žiadali (a dostali) aj prezidentka a ďalší ministri
14 | 01 | 2021 I sefredaktor
O individuálnu výnimku z protiepidemických opatrení hlavného hygienika požiadali - najmä z pracovných dôvodov - viacerí členovia vlády: Budaj, Holý, Korčok, Mičovský a Sulík. Výnimku dostali aj prezidentka Čaputová a premiér Matovič z dôvodu služobných ciest. "V týchto prípadoch sa vzťahovala aj na členov delegácie vrátane viacerých novinárov,“ cituje portál pravda.sk hovorkyňu Úradu verejného zdravotníctva Dašu Račkovú.

Členovia vlády môžu žiadať o výnimky na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu. Prezidentka Čaputová a premiér Matovič žiadali o výnimky cez ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo vnútra podľa hovorcu rezortu Petara Lazarova riešilo celkovo 833 žiadostí o výnimky. Hygienici súhlasili v 346 prípadoch. Podľa Lazarova mal žiadosti na starosti úrad hraničnej a cudzineckej polície. „Zhruba 98 percent výnimiek bolo udelených za účelom účasti na pohrebe blízkej osoby, najmä cesta z a do Českej republiky, výnimky sa udeľujú na nevyhnutný čas na účasť na pohrebe,“ dodal Lazarov.

Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vedie Ivan Korčok (nom. SaS), žiadalo o výnimky najmä v súvislosti so zahraničnými pracovnými cestami. „Ďalšie výnimky sa týkali plnení pracovných úloh zamestnancov a ďalších predstaviteľov rezortu ako aj výnimky pre zahraničné delegácie v rámci ich oficiálnych prijatí a podujatí v SR,“ hovorca rezortu Juraj Tomaga presný počet takýchto výnimiek však neuviedol.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) požiadala o 25 výnimiek. Podľa jej hovorcu Petra Bublu boli všetky schválené. Ministerstvo obrany, ktoré vedie Jaroslav Naď (OĽaNO), žiadalo 12 výnimiek, ministerstvo dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) 100 výnimiek.

Problém s výnimkami sa vynoril v minulých dňoch, keď sa prevalilo, že vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) výnimku využíva na cestovanie do Veľkej Británie, kde má rodinu. Jeho stranícky šéf Boris Kollár ho obhajoval, že také isté výnimky majú napríklad aj kamionisti.

Od vlaňajšieho apríla do decembra udelil Úrad verejného zdravotníctva vyše 8 800 individu­álnych výnimiek pre občanov pri príchode zo zahraničia. Jedna výnimka pritom mohla zahŕňať aj viac ľudí. Dôvody boli pracovné aj súkromné.

O individuálne výnimky najviac žiadal rezort hospodárstva – bolo to 57,8 percenta zo všetkých. O opodstatnenosti žiadostí podľa Úradu verejného zdravotníctva rozhodujú samotné ministerstvá.

Rodinné dôvody boli odhadom v dvetisíc prípadoch. Starostlivosť o maloleté dieťa a príbuzných bola ako dôvod uvedená minimálne v 300 prípadoch, informoval portál pravda.sk.