V Taliansku sa začína najväčší mafiánsky proces za posledných 30 rokov
13 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Niekoľko stoviek mafiánov, ich spolupracovníkov, ale aj bývalých politikov sa ocitlo pred súdom - začal sa najväčší mafiánsky proces v Taliansku za posledné tri desaťročia, informuje portál RT.


Viac ako 350 ľudí je obvinených zo širokej škály trestných činov vrátane vrážd, krádeží, vydierania, obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí. Všetci obžalovaní sú taktiež podozriví z väzby na zločineckú organizáciu Ndrangheta, ktorá má sídlo v južnej oblasti Kalábrie.

Medzi obžalovanými je šéf Luigi Mancuso, známy ako „Strýko“, ktorý strávil vo väzení takmer 20 rokov, ale aj Giancarlo Pittelli, advokát, ktorý sa stal poslancom v dvoch komorách talianskeho parlamentu v 90. rokoch 20. storočia. Pittelli bol spolu s väčšinou obžalovaných zatknutý v decembri 2019 v rámci série koordinovaných razií v Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku a Bulharsku.



Ďalších 92 podozrivých v rovnakom prípade sa rozhodlo pre zrýchlený súdny proces, ktorý začne neskôr v januári. Call centrum v meste Lamezia Terme bolo premenené na prísne stráženú súdnu sieň pre tisíc osôb.

Hlavná prokurátorka pre prípad Nicola Gratterová uviedla, že proces bude trvať najmenej rok. Štát plánuje na podporu obvinenia predvolať viac ako 900 svedkov a preložiť 24 000 hodín odpočúvaných rozhovorov. Medzi tých, ktorí majú svedčiť, patria bývalí členovia apúlijských zločineckých syndikátov a sicílskej organizácie Cosa Nostra.

Ateisti sú rovnako nebezpeční ako popierači Covid-19, tvrdí najvyšší duchovný ruskej cirkvi
Koronavírus nie je jedinou pandémiou, ktorá sa šíri spoločnosťou, uviedol najvyšší duchovný ruskej pravoslávnej cirkvi. Podľa patriarchu Kirilla je nepriateľom verejného zdravia číslo jeden ateizmus , informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Marek Molnár