Rusko testuje bezpilotný ťažký bombardovací dron Dobrovoľník (video)
13 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Ruský bojový dron S-70 Volunteer (Dobrovoľník) postavený v technológii stealth zhodil počas testov na cvičisku Ašuluku v Astrachaňskej oblasti bomby s hmotnosťou 500 kg. Presnosť bombardovania podľa zdrojov v ruskom vojensko-priemyselnom komplexe má byť vďaka „najnovšiemu zameriavaciemu a navigačnému systému“ podobná ako pri pilotovaných útokoch.


Podľa agentúry RIA Novosti s odvolaním sa na priemyselné a vojenské zdroje, prototyp bezpilotného stroja Ochotnik-B vykonáva testy útoku na pozemné ciele v oblasti Ašuluku. V oznámení sa spomína použitie poltonových neriadených bômb a naznačuje sa, že nešlo o prvé ani posledné skúšobné bombardovanie. Načasovanie týchto testov nebolo zverejnené. Informuje web defence24.pl.

Dron - bombardér má byť veľmi dobrý v útoku a presnosti bombardovania voľne padajúcimi bombami, dosahuje presnosť "navádzaných zbraní“. Anonymný zdroj podľa defence24.pl tiež informoval agentúru RIA Novosti, že stroj bol schopný „autonómne zasiahnuť stacionárne pozemné ciele a pohybovať sa v obmedzenom rozsahu po vopred určených súradniciach.



V tomto roku sa majú vykonať ďalšie testy bezpilotného systému Dobrovoľník-B s použitím rôznych druhov riadených a neriadených zbraní. Napríklad v roku 2020 sa začali pokusy s použitím riadených striel vzduch-vzduch pre hromadné testovacie a navádzacie systémy. Dron bude totiž slúžiť aj na zachytávanie vzdušných cieľov a vykonávanie hliadok na vzdialenosť až niekoľko tisíc kilometrov.

Nemecko rozhoduje o dronoch pre armádu
28 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Je to dôležitá úloha, pretože Rusko má na východe rozľahlé oblasti bez leteckej infraštruktúry, nad ktorými v súčasnosti hliadkujú najmä ťažké diaľkové stíhače MiG-31. Použitie bezpilotných strojov pre tento typ hliadok umožní realizáciu dokonca niekoľkých desiatok hodinových hliadkových misií v autonómnom režime bez toho, aby sa do týchto dlhých a jednotvárnych úloh zapájali piloti.

Bojový dron S-70 Dobrovoľník-B bol vyrobený v konfigurácii lietajúceho krídla. Výzbroj s hmotnosťou do 2 000 kg sa má prepravovať vo vnútorných komorách. To má spolu s použitím špeciálnych materiálov a povlakov minimalizovať povrch účinného odrazu rádiových vĺn, čo sťažuje detekciu stroja. Ochotnik-B má byť súčasne vybavený rôznymi typmi moderných optických a radarových snímačov, ktoré mu umožnia autonómne riadiť jeho let a neustále si vymieňať údaje s ostatnými spojeneckými strojmi.

Pokiaľ ide o technické parametre draka, model Volunteer má rozpätie 17,6 m, dĺžku 13,6 m a jeho pohonom je motor Saturn AŁ-41F1 (izdielije 117) používaný v Su-57 a Su-35S. Vďaka tomu má stroj dosiahnuť maximálnu rýchlosť asi 1 000 km a dolet 4 000 km bez doplňovania paliva za letu. Maximálna vzletová hmotnosť sa odhaduje na 20 000 kg, čo z Dobrovoľníka robí najťažšie bezpilotné lietadlo vyvinuté Ruskom a jedno z najväčších na svete. Predpovedá web defence24.pl.

Ruské drony majú byť čoskoro ako UFO
Podľa ruského vojenského velenia je len otázkou času, kedy budú bezpilotné prostriedky vylietavať z oceánu, pokračovať do Vesmíru a potom sa vrátia bez problémov do prostredia Zeme. Uviedol portál Tvzvezda.ru. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič