Odborníci Matovičovi: Neotierajte si o nás hubu a vakcinačného plánu sa ani nechytajte
13 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová
Slovensko nie je jedno veľké ohnisko nákazy chorobou Covid-19, píšu analytici zo skupiny Dáta bez pátosu na sociálnej sieti. Vyzývajú premiéra Igora Matoviča, aby si o nich neotieral hubu.

Predseda vlády označil pred rokovaním kabinetu odborníkov, ktorí kritizovali jeho nápad s celoplošným testovaním, za klamárov. Obvinil ich, že tancujú na hroboch ľudí a spochybnil ich odborné závery.

Analytici zo skupiny Dáta bez pátosu uvádzajú, že 2 milióny ľudí žije v oblastiach, kde je incidencia maximálne 250, a to trvale (výnimkou je Púchov). To je “nízko”. Majú lockdown a možnosť ísť na antigénový test.

Ďalších 1,5 milióna obyvateľov je z oblastí, kde je incidencia medzi 260 a 400. To je už podľa odborníkov vážne, ale títo ľudia majú už vyše 10 dní lockdown. Tam sa “mobilní občania”  testujú antigénom v mobilných odberných miestach (MOM), chodia na PCR. "Navýšte im kapacitu a zaplaťte im PCR," vyzývajú.

"Na šťastie máme len 18 okresov zo 72, kde žije v prevažne priemyselných regiónoch a v 6 krajských mestách 2 015 478 obyvateľov, ktorí potrebujú vašu pomoc. Z nich polovica trčí doma, ani sa nehne, detiská za počítačmi, matky s nimi, mnohí postupne homeoffice. Tí, čo sú mobilní - asi polovica (maximálne 1 milión) a potrebujú chodiť do roboty plniť zahraničné objednávky, tak tí mali mať kontinuálne od včera možnosť sa otestovať a zistiť, či do tej roboty môžu ísť. Ideálne otestovať sa u zamestnávateľa, preplatené štátom! Nestihli ste včera, pomôžte im zajtra. Ak sú pozitívni, izolujú sa doma aj s rodinami. Čím skôr to zistia, tým skôr to celé skončí," vyzývajú Dáta bez pátosu.



Žiadajú od premiéra, aby dal ľuďom, ktorí musia ostať doma, pandemickú PN-ku na úrovni 80 percent mzdy a pandemickú OČR rodičov detí  do 15 rokov, nielen do 11. "Eduard Heger - minister financií SR ušetril v roku 2020 na deficite  4 miliardy EUR. "Požičiavame si so záporným úrokom. Je pandémia," pripomínajú analytici a tvrdia, že v súčasnosti majú peniaze hodnotu odpadu.

"Vakcinačného plánu sa ani len nechytajte. Nechajte to na tých, ktorí celé Slovensko normálne vakcinujú proti asi pätnástim chorobám priebežne a určite to zvládnu. Majú reálne získané vzdelanie, reálne tituly a reálne diplomy, k tomu minimálne dve atestácie a desiatky rokov pracujú v dezolátnych nemocniciach. Zvládnu to. A pokutu dajte svojmu ministrovi zdravotníctva za to, že jeho pracovníci vyrazili na vakcináciu. Na krku majú hlavu, v nej rozum a vedeli čo robia. Strhnite im to z platu. To sú tiež peniaze od nás. My to tu celé platíme, pán magister!" rozhnevali sa analytici Dáta bez pátosu.