Izraelský útok vo východnej Sýrii zabil 23 ľudí
13 | 01 | 2021 I sefredaktor
Najmenej sedem sýrskych vojakov a 24 bojovníkov z organizácií spriaznených so sýrskou armádou prišlo o život pri izraelských nočných náletoch, ktorých cieľom boli armádne sklady a vojenské pozície vo východnej Sýrii. Tento rok išlo o doposiaľ najničivejší útok tohto druhu, píše agentúra TASR.

Izraelské letectvo podniklo viac než 18 útokov proti viacerým cieľom v oblasti rozprestierajúcej sa od mesta Dajr az-Zaur na východe krajiny až po iracké hranice, Útoky zabili sedem sýrskych vojakov a 24 nesýrskych bojovníkov, ktorých národnosť nebola bezprostredne známa, tvrdí SOHR, monitorovacia skupina so sídlom v Británii.
V oblasti, kde došlo k náletom, operujú polovojenské zložky patriace k libanonskému hnutiu Hizballáh, ako aj tzv. Fatimovské brigády, ktorých členmi sú proiránsky zameraní afganskí bojovníci. Sýrska štátna agentúra SANA o útokoch informovala, neposkytla však podrobnosti.

V priebehu necelého týždňa išlo už o druhú vlnu izraelských útokov. Útoky zo 7. januára sa zamerali na pozície v južnej Sýrii a na južnom okraji hlavného mesta Damask a spôsobili smrť siedmich proiránskych bojovníkov.

Útoky Izraela na Sýriu sú bežné a väčšinou zamerané na ciele, ktoré majú nejakú spojitosť s úhlavným nepriateľom Izraela Iránom. Ide o snahu znemožniť islamskej republike upevniť si na svojich severných hraniciach pozície. Podľa výročnej správy izraelskej armády, ktorú vydala koncom decembra, zasiahol židovský štát v roku 2020 v Sýrii okolo 50 cieľov. Izrael už od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 uskutočnil stovky leteckých a raketových útokov na Sýriu, ktoré sa zameriavajú na iránske a libanonské oddiely Hizballáhu a tiež na sýrske vládne jednotky.