Elektromobil Aptera 3 dobíjať nemusíte, nabije ho slnko
13 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pokiaľ ide o elektromobily, veľa sa hovorí o nabíjaní. Tento rok sa však na trh dostane auto, ktoré to môže pokojne ignorovať. Aptera 3 od kalifornského startupu Aptera Motors si totiž nabíja batériu pomocou palubných solárnych článkov. To by malo stačiť na každodenné dochádzanie do práce a domov, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Približne tri metre štvorcové solárnych modulov, ktoré pokrývajú povrch ľahkej trojkolky, sľubujú nabitie 700 Wattmi, pri ktorých výrobca zo San Diega garantuje denný dojazd zhruba 41 míľ, resp. 65 kilometrov. Energiu mu môžete tiež dodať z domácej elektrickej siete.


Ak máte záujem o väčší dojazd (alebo počasie vo vašej krajine nezodpovedá práve kalifornskému ideálu), môžete Apteru jednoducho pripojiť do elektrickej siete tak ako iný elektromobil, alebo sa môžete zastaviť pri elektrickej nabíjacej stanici, ktorá vám len za desať minút auto dobije a zaručí dojazd 160 kilometrov.


V závislosti od objednanej batérie (maximálne 100 kWh) však dojazd môže byť (podľa amerických štandardov) až 1 000 míľ, resp. 1 600 kilometrov. To je možné vďaka nízkej hmotnosti, ale  predovšetkým kvôli nízkemu odporu vzduchu. Koeficient odporu je iba 0,13.


V 4,36 metra dlhom a 2,23 metra širokom autíčku však veľa priestoru na batožinu neostáva. Vodičov spolujazdec sa ale nejako obmedzovať nemusí. Na cestu do práce to celkom postačí.


Na Apteru sa dá pozerať aj ako na dvojmiestny športový automobil, pretože v najvyššej verzii majú tri motory poháňajúce kolesá spolu 150 kilowattov,  204 konských síl, čo je vzhľadom na pohotovostnú hmotnosť do 1 000 kilogramov pomerne slušné. Zrýchlenie z 0 na 96 kilometrov za hodinu dosiahne len za 3,5 sekundy.


Základný model má motory len na predných kolesách a dosahuje výkon 100 kilowattov, 136 konských síl, čo si v prípade najmenšej batérie (dojazd 250 míľ) musí poradiť s hmotnosťou auta 800 kilogramov Všetky verzie majú elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť na 180 kilometrov za hodinu.


Aptera 3 je vyrobená prevažne z karbónu a kevlaru, konštrukcia kabíny bola inšpirovaná Formulou 1.


Aptera chcela podobné auto uviesť na trh už pred takmer desiatimi rokmi, ale skrachovala. Zdá sa, že jej reštart bude od šťastnejšou hviezdou. Pri nedávnom spustení predaja v USA bola prvá dodávka rozobratá za 24 hodín. Cena sa pohybovala od 25- do 47-tisíc dolárov. Ako sa jej podarí uchytiť na európskom trhu, je vo hviezdach, uzatvárajú noviny  Kronen Zeitung.