Zdravotníci sú vyčerpaní a demotivovaní. Užitočnejší, ako pri testovaní, sú pri očkovaní
12 | 01 | 2021 I tasr

Zdravotníci sú dlhodobo vyčerpaní a demotivovaní. S ľudskými zdrojmi v zdravotníctve treba podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) narábať opatrne a citlivo. Na margo ďalšieho kola testovania na nový koronavírus to pre TASR uviedla Zuzana Dolinková, prezidentka ZAP.  


Zväz upozorňuje na to, že v aktuálnej kritickej situácii pandémie je primárnym problémom nedostatok lekárov, ktorí sú nakazení a v systéme výrazne chýbajú. "Okrem ich nezastupiteľného miesta pri pacientovi v nemocnici a ambulancii sa od zdravotníkov opakovane vyžaduje účasť aj na testovaní a s ich pomocou sa počíta aj pri očkovaní," pripomenula Dolinková.
Lokálne testovanie v ohniskách nákazy má podľa nej význam. Prioritne by sa však mali zdravotníci využiť na očkovanie. "Preto v čase, keď je každá jedna ruka zdravotníka nenahraditeľná, považuje ZAP za zmysluplnejšie a efektívnejšie využiť zdravotnícky personál predovšetkým tam, kde jeho účasť preukázateľne garantuje efektívny prínos v prospech ochrany zdravia a životov," poukázala na to Dolinková.
Premiér Igor Matovič (OĽANO) v pondelok (11. 1.) oznámil, že výsledkom dohody kabinetu je organizácia celoplošného testovania, ktoré sa bude opakovať v okresoch až dovtedy, kým úroveň incidencie neklesne pod 0,5 percenta. Matovič avizoval, že pretestovanie sa má zrealizovať o necelé dva týždne, samosprávy v najpostihnutejších regiónoch zároveň vyzval, aby, pokiaľ majú na to kapacity, uskutočnili testovanie už najbližší víkend. Absolvovanie testu má byť podmienkou na uplatnenie si výnimky zo zákazu vychádzania vrátane cesty do práce či pobytu v prírode.

"Nikto nevie Matovičovi vysvetliť, že je to cesta do pekla?" pýta sa Belousovová
Anna Belousovová si, rovnako ako mnoho iných politikov, nemyslím, že plošné testovanie, ktoré Igor Matovič včera ohlásil na tlačovke, je dobrý nápad. Napísala to na svojom facebookovom profile. Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Michal Filek