Odlišný postoj k financiám môže mať na vzťah rovnaké dôsledky ako nevera
12 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Peniaze síce nie sú všetko, ale v dlhodobom vzťahu hrajú dôležitú úlohu. Bohužiaľ, niektorí partneri v tejto téme nedokážu nájsť spoločnú reč, čo následne vedie k sporom aj hádkam, píše portál Novinky.cz. Ako spoznať, že so svojím partnerom nie ste finančne kompatibilní?


Všimla ste si, že z vášho spoločného účtu mizne príliš veľa peňazí? Nesúhlasíte s tým, čo partner kupuje? A máte pocit, že s partnerom máte úplne odlišný pohľad na peniaze? Či chcete, alebo nie, financie sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života a dotýkajú sa každého vzťahu. Aj preto nepodceňujte signály, ktoré napovedajú, že váš partner má úplne odlišný postoj k financiám.

"Niektoré páry sa dopúšťajú tzv. finančnej nevery, ktorá je spôsobená zlou komunikáciou alebo situáciou, keď svoje financie nemajú pod kontrolou," hovorí psychoterapeutka Tina Tessinová a dodáva, že táto nevera môže vzťahu uškodiť rovnako ako nevera sexuálna. Podľa psychoterapeutky existuje najmenej osem varovných signálov, ktoré napovedia, že s partnerom nemáte rovnaký pohľad na financie.

Ako rozpoznať ženu manipulátorku
Láska dokáže s našim telom neuveriteľné veci. Okrem iného otupiť zmysly, zamotať hlavu a zatemniť zrak. Aj preto sa niektorí muži stanú nevedomky obeťami žien manipulátoriek, píše portál Novinky.cz. Ako rozpoznať, že ide aj o váš... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Timotej Dudka

1. Tají vám svoje výdavky


Samozrejme, že vám partner nemusí ukazovať účtenky za nákup v supermarkete alebo posedenie v krčme. Pokiaľ ale šetríte na spoločnú dovolenku alebo si chcete kúpiť novú chladničku, potom rozhodne nie je v poriadku, keď partner zbytočne utráca. Obzvlášť to platí v momente, keď o svojom výdavkoch zaryto mlčí. "Problém nie je ani tak v tom, že váš partner minul peniaze. Skôr ide o to, že ich použil zo spoločného sporiaceho účtu a nepovedal vám o tom," myslí si psychoterapeutka Tina Tessinová.

2. Skrýva svoje dlhy




Hypotéka, lízing alebo pôžička sú pre väčšinu z nás neoddeliteľnou súčasťou života v 21. storočí. Preto je zarážajúce, keď niektorí partneri o svojich pôžičkách nehovoria, prípadne ich partnerkám úplne zatajujú. "V takom prípade sa dlh, rovnako ako klamstvo, stáva veľkým problémom," hovorí Tessinová.


Podľa názoru psychoterapeutky sa oplatí, keď v taký moment vyhľadáte vzťahového terapeuta, ktorý vám s problémom pomôže, a predovšetkým zachráni vaše manželstvo.


Osem spôsobov, ako predĺžiť sexuálnu výdrž
Sexuálny styk nemožno od prvej do poslednej minúty naplánovať, a tak sa občas stane, že skončí skôr, než vôbec pocítite svoje sexuálne vzrušenie. Aj keď partnerovi nemôžete krátku výdrž vyčítať, existuje niekoľko spôsobov, ako mu pomôcť oddialiť... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



3. Nerešpektuje rozpočet




Možno vás rodičia alebo učitelia naučili, ako správne zaobchádzať s peniazmi. To ale neznamená, že podobnou finančnou gramotnosťou disponuje aj váš partner. Pokiaľ zjavne nerešpektuje týždenný alebo mesačný rozpočet, nájdite si čas a v pokoji sa o tejto téme porozprávajte.


"Spočiatku to môže byť zložité, ale vzájomná podpora pri zostavovaní rozpočtu vám pomôže v tom, aby ste rýchlejšie dosiahli vašich finančných cieľov," tvrdí finančná poradkyňa Brianna McGurranová.





4. Neplatí svoje účty včas




Občas sa stane, že človek zabudne zaplatiť účet za telefón alebo s oneskorením odošle platbu za nájom. Ak váš partner permanentne zabúda účty platiť, potom jeho ľahkovážnosť nepodceňujte. Naopak, veď ide o výstražný signál, ktorý napovedá, že váš partner má zlé finančné návyky.


https://www.hlavnydennik.sk/2021/01/09/ako-nedostatok-sexu-ohrozuje-zdravie-zien/


5. Nemá žiadne úspory




Áno, ak ste devätnásťroční ľudia, ktorí majú čerstvo po škole, potom je jasné, že nemáte na účte státisíce. Problém prichádza v momente, kedy je váš partner dlhodobo zamestnaný, avšak zo svojej mzdy nedokáže ušetriť ani korunu.





"Jeho neschopnosť alebo nedostatok odhodlania ušetriť peniaze môžu jedného dňa nepríjemne ovplyvniť váš vzťah. Zvlášť, ak premýšľate nad spoločným bývaním alebo väčším výdavkom," upozorňuje McGurranová. Opäť je na mieste, aby ste svojmu partnerovi odovzdala správne finančné návyky a pokúsila sa, aby prehodnotil svoj prístup k peniazom.





6. Požičiava si peniaze od blízkych




Nie je nič zlé na tom, keď človek vo finančnej tiesni požiada svojich blízkych o peniaze na nový štart. Ak si váš partner ale pravidelne požičiava peniaze od priateľov a rodiny, rozhodne sa z bludného kruhu pôžičiek nevymaní.





"Časté požičiavanie malých peňažných čiastok a ich následné nevrátenie ukazuje, že je človek nezodpovedný a finančne závislý na ostatných," varuje psychologička Zoe Coetzeeová.


Čo robiť, keď vo vašom vzťahu vládne nuda
Ak máte pocit, že so svojím partnerom zažívate nudné dni, týždne či dokonca mesiace, neprepadajte panike. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako s nudou zatočiť a vzťahu dodať potrebnú šťavu, píše portál Novinky.cz. Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Timotej Dudka



7. Chce ovládať vaše peniaze




Na opačnom konci spektra sú partneri, ktorí sa považujú za finančných poradcov. Moc dobre vedia, za čo by ste mali míňať peniaze a do čoho investovať. Podľa ich názoru by bolo najlepšie, keby ste im odovzdala prístup k vašim účtom a zvyšok "nechala na nich".





"Váš partner by nikdy nemal používať peniaze ako nástroj moci. Neustála kontrola vašich financií je znamením, že žijete s nebezpečným človekom," mieni Coetzeeová. Obzvlášť to platí v momente, keď ste s partnerom krátko a zďaleka o ňom neviete všetko.


8. Má odlišné finančné hodnoty




Väčšina párov ale najčastejšie bojuje "iba" s odlišným prístupom k peniazom. "Ak má pár odlišný prístup k peniazom a iné finančné hodnoty, potom je ťažké, aby sa vzájomne zosúladil a našiel kompromis," hovorí psychologička Zoe Coetzeeová.





V tomto ohľade sa oplatí, keď s partnerom budete na tému výdavkov neustále komunikovať. V opačnom prípade podľa psychologičky hrozí, že sa vaše cesty rozídu.


Ako na spokojný vzťah? Pestujte si s partnerom emočnú intimitu
Zdravý vzťah je založený na vyrovnanom pomere medzi emočnou a fyzickou intimitou. Občas sa ale stane, že emočná intimita začne slabnúť, a následne majú partneri pocit, že sa citovo vzďaľujú. Ak nechcete dopustiť, aby podobný scenár zamával aj s... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Timotej Dudka