"Na Slovensku zabíja populizmus," konštatuje matematik Kollár na margo Matovičovho grafu
12 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Matematik Richard Kollár komentuje graf predsedu vlády Igora Matoviča z tlačovej konferencie po rokovaní vlády: „Absolútne nerozumiem, aké úvahy viedli k záverom, ktoré premiér predstavil. Myslím si, že graf nie je nástrojom informovania verejnosti, ale nástrojom politickej propagandy. To bolo demonštrované aj tým, kto sa na tlačovej konferencii zúčastnil.“


Premiér v grafe ukazoval, že ak by v decembri prebehli tri kolá plošného testovania, máme dnes stabilne 500 prípadov koronavírusu denne. Téme sa venuje web dennikn.sk.

„Bolo by dobré, aby premiér alebo autor grafu, vysvetlil metodiku, akou bol graf zostavený,“ vraví Kollár. „Nie je jasné, čo za dáta vykresľuje. Dáta, ktoré predstavil, nie sú ani zhruba v zhode s dátami, ktoré zverejňuje ministerstvo zdravotníctva. Bolo by dôležité zistiť, kto je autorom tohto grafu, pretože veľmi pochybujem, že autorom je Inštitút zdravotných analýz MZ SR, ktorý bežne vstupy na tlačovky pripravuje.“ Pripomína Kollárove slová web dennikn.sk.

Podľa Kollára bola najväčším problémom Slovenska v poslednom období absencia efektívnych opatrení minimálne od začiatku decembra.

„Nielen vedci a odborníci z iniciatívy Veda pomáha – COVID-19, ale aj konzílium odborníkov pri pandemickej komisii a združenia lekárov a zdravotníkov opakovane žiadali o sprísnenie opatrení už 6 týždňov. Vláda však konala až na Silvestra. Práve ignorovanie odborníkov počas pandémie priviedlo našu krajinu do obrovských problémov a kolapsu nemocníc a pokračuje to naďalej. Populizmus tentokrát skutočne zabíja.“ Cituje matematika Richarda Kollára dennikn.sk.

Juraj Draxler žiada oficiálnou cestou informáciu o duševnom zdraví premiéra
Juraj Draxler na svojom konte Facebooku oznámil, že si práve oficiálne vyžiadal podľa „Infozákona“ informáciu, či bol premiér Igor Matovič niekedy diagnostikovaný na niektorú z oficiálne klasifikovaných psychických porúch či porúch... Čítať ďalej
11 | 01 | 2021 | Petra Demková