Na covid nám zomiera najviac ľudí, hoci veľa krajín má infikovaných viac. Prečo je to tak?
12 | 01 | 2021 I Michal Filek

Šéf lekársky odborov Peter Visolajský len malou chvíľou na facebooku napísal, ako je to v skutočnosti s našim zdravotníctvom a kto môže za to, že Slovensko má v súčasnosti najviac úmrtí na covid. 




Situácia na Slovensku je, podľa Visolajského, vážna, ale...



"Áno, máme na Slovensku britskú mutáciu, ako hovorí pán minister, keď zdôvodňuje zlú situáciu na Slovensku. Áno, táto mutácia spôsobuje viac infikovaných ako pôvodný koronavírus a zhoršuje situáciu v danej krajine. Ale... táto mutácia je už vo väčšine krajín sveta a v mnohých krajinách je rozšírená ďaleko viac ako u nás. Napriek tomu, množstvo z nich má lepšiu situáciu, ako máme na Slovensku. Ale...podľa medzinárodných porovnaní, ak prepočítame počet COVID úmrtí na na 1 milión obyvateľov, tak Slovensko vychádza ako najhoršia krajina na svete. Na 1 milión obyvateľov Slovensku dnes zomiera najviac ľudí. Ale... veľa krajín sveta má vyšší počet infikovaných ako Slovensko," píše Visolajský.





Takže, podľa neho, napriek tomu, že denne má veľa krajín viac infikovaných ako my, Slovensko má z týchto krajín najviac úmrtí na COVID.



Alebo inak povedané, zomiera nám najviac ľudí, hoci máme epidemiologickú situáciu lepšiu.  A aká je, podľa lekára, príčina? Stav nášho zdravotníctva!





"Pani prezidentka, kde preboha ste v kľúčovej chvíli slovenských dejín?" pýta sa verejne Ľuboš Blaha
"Vážená pani prezidentka Zuzana Čaputová, mám na Vás stručnú a krátku otázku - kde, preboha, ste? Slovensko sa podľa medzinárodných štatistík prepadlo z hľadiska Covidu na posledné miesta, kolabuje ekonomika aj zdravotníctvo, papaláši si na... Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Prečo sme teda dospeli k takémuto smutnému prvenstvu?






"Nedávno som povedal, že stav keď na Slovensku budeme mať Bergamo, uvidíme nie podľa fotiek našich nemocníc, aké sme videli na jar z Talianska, ale podľa počtu úmrtí. Sme krajina, ktorá stavala štadióny za milióny eur a naše 60-ročné nemocnice chátrajú. Sme krajina, kde sme dovolili finančným skupinám, aby si spravili zo zdravotníctva dojnú kravu (len pri kauze Dôvera vytiahli z nášho zdravotníctva 470 miliónov eur).





Roky sme premárnili debatami o nezmyselnom trhu v zdravotníctve. Sme krajina, ktorá si roky nevážila zdravotníkov, nepočúvala hlasy a upozornenia lekárov. Sme krajina, ktorá nevyužila leto, aby sme dnes nemali nemocnice s nedostatkom kyslíkových rozvodov. Sme krajina, ktorej dnes na jeden milión obyvateľov umiera na koronavírus najviac ľudí. Ostáva mi len veriť, že tieto chyby napravíme!"





Lekári len krútia hlavou nad nezmyselným testovaním v zime
Hurá na testovanie?! Už aj lekári krútia hlavou a považujú testovanie v zime za nezmysel. Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | Ivan Mihale