Koaličná rada dostala na prerokovanie návrh "férovejších" pravidiel očkovania
12 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Janka Bittó Cigániková prichádza s novými očkovacími pravidlami. Pomôcť majú k lepšiemu, jednoduchšiemu a férovejšiemu prístupu k vakcínam.


Predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková (SaS) požiada koaličnú radu o prerokovanie piatich pravidiel k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19. Jej aktivitu si všimol web domov.sme.sk.

"Pravidlá majú pomôcť k lepšiemu, jednoduchšiemu a férovejšiemu prístupu k očkovaniu." Informoval o tom hovorca strany SaS Ondrej Šprlák.

Systém by mal podľa Bittó Cigánikovej umožniť prihlásiť sa na očkovanie len zdravotníkom z národného registra zdravotníckych pracovníkov. Ten je prepojený s eZdravím rovnako ako register obyvateľov, podotkla.

"Poslankyňa navrhuje, že k riadnym zoznamom očkovania by mali existovať rezervné zoznamy nemocníc a očkovacích miest pre prípady, keď sa v daný deň nevyužije plánovaný počet vakcín, napríklad keď neprídu nahlásení zdravotníci a vakcíny sa tak do ďalšieho dňa znehodnotia." začína výpočet návrhov web domov.sme.sk.

Janka Bittó Cigániková ďakuje hrdinom v prvej línii a posiela srdce
"Chcem sa veľmi pekne poďakovať vám všetkým zamestnancom nemocníc, štátnych aj súkromných, rovnako ako všetkým zdravotníkom aj nezdravotníkom v ostatnej prvej línii, za neuveriteľné nasadenie, najmä posledné mesiace." - poslankyňa Národnej rady... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


"Na týchto zoznamoch by mali byť ďalší zdravotníci, pacienti z rizikových skupín a ich opatrovatelia, ale aj osobnosti verejného života podieľajúce sa na plánovanej kampani," hovorí Bittó Cigániková. Dodala, že ľudia na zoznamoch by mali byť ochotní a schopní prísť na zavolanie "skoro okamžite".

"Rozšíriť by sa mal podľa možností počet očkovacích miest a zoznamy očkovaných. Pracovná doba očkovacích miest by sa mala rozširovať podľa dostupnosti vakcíny tak, aby sa očkovalo všetky pracovné dni a víkendy", povedala poslankyňa.

Bittó Cigániková ako posledné opatrenie uviedla, že by sa mali zverejniť počty očkovaných, dostupné počty vakcín aj plánované dodávky. Predišlo by sa tak strachu z nedostatku vakcín a ľudia by mali istotu, že ich bude dosť, poznamenala poslankyňa. dodáva web domov.sme.sk.

Cigániková: Matovič poslal semafor do Mongolska, ale nič iné nenavrhol
Potrebujeme logický, zrozumiteľný a pochopiteľný plán, aby ľudia vedeli, čo ich čaká, napísala v blogu poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Michal Filek