Čína varuje USA - nepodceňujte ruský protiraketový štít, neprekonáte ho!
12 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Americké publikácie o slabosti ruských protilietadlových a protiraketových systémov nezodpovedajú realite, píše čínske vydanie Zhongguo Junwang (China Military Online). Podľa autora v ďalšej časti nami citovaného článku má Rusko najefektívnejší protiraketový štít.


Ruská armáda v poslednej dobe urýchlila vývoj a nasadenie nových raketových systémov protivzdušnej obrany, píše sa v článku, ktorý prevzal web topwar.ru. Testy systémov protivzdušnej obrany, ktoré sú už v prevádzke a sú plánované na dodávku jednotkám, ukazujú, že ruský protiraketový štít je schopný odolať americkým hrozbám.

Za posledný rok ruská armáda modernizovala systém protivzdušnej obrany v najnebezpečnejších západných a južných smeroch, čo nakoniec viedlo k zvýšeniu rozsahu obranných prostriedkov o polovicu a zvýšeniu efektívnosti o 20 percent. Na východe Ruska sa po zavedení systému PVO S-300V4 na Kurilských ostrovoch strojnásobilo pásmo zabezpečenej protivzdušnej obrany.

"Neviditeľné"stíhačky F-35 sú pre ruský raketový komplex Prometeus najjednoduchší cieľ (video)
Systém S - 500 zničí každý cieľ, blížiaci sa rýchlosťou až 20 Machov, bez ohľadu na technológiu stealth - neviditeľný. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


V blízkej budúcnosti vstúpi do výzbroja protivzdušnej obrany ruský systém protivzdušnej obrany S-500 „Prometeus“ novej generácie, ktorý je schopný nielen bojovať proti všetkým typom vzdušných hrozieb, vrátane nadzvukových, ale aj odrážať útok z vesmíru.

Modernizáciou už používaných rakiet protivzdušnej obrany Rusko neustále rozširuje rozsah a operačnú výšku ničenia nepriateľských leteckých útočných zbraní. Ruská armáda okrem toho nasadila sieť protiraketových systémov včasného varovania schopných detekovať odpaly rakiet od potenciálneho nepriateľa.

Rusko podľa správy vybudovalo na svojom území multifunkčnú radiačnú, koordinovanú a účinnú prieskumnú sieť a sieť včasného varovania.

Všetky ruské systémy PVO sú integrované do spoločného systému leteckej obrany a sú schopné nielen spolupracovať s ostatnými systémami protivzdušnej obrany, ale aj prijímať označenia cieľov z letectva , z pevniny a z mora. Sieť velenia a riadenia vzdušnej obrany je zároveň plne automatizovaná a dokáže súčasne spracovať viac ako 10 tisíc cieľov s plnou dobou odozvy do niekoľkých minút.

Podľa výpočtov a simulácií ruský systém PVO do roku 2025, ktorý bude vystavený masívnemu útoku 2 000 nepriateľských rakiet alebo počas presných útokov z vesmíru, zachytí asi 90 percent balistických rakiet a pri masívnom útoku asi 40 percent námorných riadených striel. ... Po roku 2030 príslušné čísla dosiahnu viac ako 95 percent a 70 percent.

Rusko teda už má jeden z najefektívnejších protiraketových štítov, ktorý sa časom len posilní, zhŕňa citovaný zdroj.

Rusko finišuje s prelomovým systémom raketovej obrany (VIDEO)
Rusko v roku 2021 ukončí prácu na prelomovom raketovom systéme protivzdušnej obrany S-500. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík