Zloženie parlamentnej vyšetrovacej komisie na vyšetrenie Lučanského úmrtia spĺňa medzinárodné štandardy
11 | 01 | 2021 I sefredaktor
Skutočnosť, že predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina)  nominoval do nezávislej komisie na vyšetrenie úmrtia M. Lučanského po troch členov z koalície i opozície si možno v tejto vypätej politickej situácii zaslúži pozornosť. Šéf parlamentu mohol zvoliť aj iný kľúč a členov nominovať podľa súčasného rozloženia politických síl a potom by, samozrejme, nominácie vyzerali úplne inak.

Zdá sa ale, že si Kollár aj v tejto situácii zachoval chladnú hlavu a zdravý rozum a nominoval „rovnakým dielom“ troch členov z radov koalície (OĽANO: J. Krúpa, SAS: M. Laurenčík, Sme rodina: Petra Hajšelová) a troch členov z radov opozície (SMER – SD: M. Saloň, Kotlebovci – ĽSNS: M. Kotleba, Hlas: D. Saková). S tým, že jednotlivých členov si každá politická strana odsúhlasila a delegovala sama. Komisia dostane k dispozícii všetky informácie týkajúce sa prípadu.

Úmrtie bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského medzi ľuďmi výrazne rezonuje a rozdeľuje na dva tábory už aj tak dosť rozpoltenú spoločnosť. O to dôležitejšie je, aby bolo úmrtie čo najskôr, bez prieťahov a riadne vyšetrené. 

Kollár, ktorého zostavením komisie poverila ministerka spravodlivosti Kolíková, podľa vlastných slov dúfa, že komisia a jej členovia bez toho, aby z tejto nešťastnej udalosti vytĺkali politický kapitál, predstúpia čoskoro pred verejnosť a zodpovedajú všetky otázky súvisiace s prípadom, ktoré v súčasnosti tak traumatizujú našu spoločnosť.

Dodajme, že to potrebujú nielen politici, ale celá krajina.